Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mickeal van Melis, Davis Europe B.V.

“Verbroedering in de AGF-sector is juist in deze tijden hard nodig”

Tholen – Vorig jaar op de Fruit Logistica in Berlijn had Mickeal van Melis, CBO bij Davis Europe, zijn Eureka-moment. Twee jaar geleden merkte hij dat de meeste telers en toeleveranciers in de AGF-sector nog erg behoudend en bescheiden zijn in het werk wat ze doen met toch de nodige risico’s. Om die risico’s te tackelen en de samenwerking in de sterk verweven sector te vergroten kwam Mickeal op het idee om deze verbroedering te bevorderen in een community van en voor de sector.

Community
“De AGF-sector is een zeer belangrijke branche in de wereldwijde economie,” vertelt Mickeal gepassioneerd. “Ze vormt de basis van gezonde voeding vol mineralen en vitaminen waar altijd vraag naar zal zijn en die onontbeerlijk is in de voedselvoorziening. Toch zie ik ook dat vooral de kleine partijen zijn in de branche die risico’s lopen en het soms moeilijk hebben. Bij Davis Europe B.V.  zorgen we er al voor dat dit stukje aanbod bij de vraag terechtkomt maar we willen het breder gaan trekken dan nu het geval is met het bouwen van een community. Hierin willen we een positief geluid naar de buitenwereld laten horen, een geluid van krachtenbundeling en een duidelijk geluid dat we samen een wereldwijde community vormen. De coronacrisis laat zien dat het helpen van elkaar en verbroedering in de sector urgenter is dan ooit. De naweeën van deze crisis gaan we nog een lange tijd blijven voelen en met deze samenwerking kunnen we elke golf van verandering weerstaan.”

Produce United
Mickeal wil samen met Davis Europa en Firma de Jong fruit uit Leerbroek stapje voor stapje toewerken naar deze community. “Gisteren is onze site online gegaan: www.produceunited.com gebouwd door Klok software. Op deze site gaan we op zoek naar het rauwe en ongezouten verhaal van toeleveranciers tot aan de telers die dit kunnen delen op onze website zodat we een beeld krijgen van hoe het gaat met iedereen in de sector. Want op het moment weten we weinig over de papajaboer in Brazilië of de uienteler in India. Hoe gaat het met hen? Want onderling zijn we erg verweven met elkaar in de sector maar weten we slecht hoe het met de ander gaat en wat hij nodig heeft. Door deze verhalen te delen met elkaar laten we zien dat men lang niet alleen staat in de sector met bepaalde problemen en dat kan als een steun werken.”

Elkaar helpen
“Het delen van die verhalen is de eerste stap van de site. De tweede stap is het contact leggen tussen telers, toeleveranciers, verpakkers, transportondernemers en ieder ander die met de sector verbonden is. Op onze site van Davis Europe en Firma de Jong Fruit kan je aangeven wat je zoekt in de community. Wil je je kennis delen of heb je advies nodig? Heb je een partij aardappelen die je niet kwijt kunt of zoek je juist producten? Heb je hulp nodig of kan je hulp bieden? Op die manier hopen we de sector weer meer bij elkaar te brengen zodat we elkaar in moeilijke tijden kunnen ondersteunen. We hebben in het verleden al gezien dat de overheid ons niet altijd kan of mag helpen, dus moeten we elkaar gaan helpen. Dat zal in het begin nog wel moeilijk zijn want ik heb gemerkt dat de AGF-sector bescheiden is, terughoudend en trots. Soms is het nodig om die trots even opzij te zetten en om hulp te vragen als je dat nodig hebt wat nu kan met deze community.”

Socials
Als alles loopt volgens plan dan worden de Socials op de site geopend zodat de community op eigen kracht kan varen. “Bij Davis Europe moderaten we de site. We kunnen dat ook vanuit deze partij doen omdat we belangeloos zijn in de markt. Onze filosofie is immers het aanbod wat er is op de markt bij de vraag te voegen.”

"We can create grow again!"
“Juist in deze tijden van crisis is een dergelijke community van groot belang,” vervolgt Mickeal. “De maatregelen die zijn getroffen om de coronacrisis te bestrijden gaan een lelijk staartje krijgen met faillissementen in de sector. Daarom moeten we samen de schouders er nu onder zetten om elkaar te helpen overeind te blijven. Groenten en fruit zitten notabene in de basis van wat de mensen nodig hebben dus die mogelijkheid en ruimte hebben we. Zo kunnen we weer groeien in de sector: Produce United, we can create grow again!”

Voor meer informatie
Mickeal van Melis
Davis Europe B.V.
Tel: +31 (0)6 57 04 15 63
connect@unitedproduce.com
www.produceunited.com