Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Telers bereiden zich voor op seizoen met minder ervaren medewerkers"

“Als een of twee ervaren arbeiders wegvallen, moet je gaan nadenken over een alternatief. Telers merken op dat dit de realiteit kan worden dit seizoen en dat ze wellicht het seizoen moeten afmaken met minder of onervaren arbeiders. Daarom zijn ze op zoek naar oplossingen,” zegt Arjen de Haan van Paskal Nederland. 

“Wanneer onervaren arbeiders oogsten en de planten opbinden bestaat het risico dat ze de planten beschadigen of de koppen  breken. Die kans is veel kleiner wanneer je clips gebruikt. Ook bestaat er risico op planten die men laat vallen, waardoor er schade ontstaat aan de bloemen en vruchten. Dit risico willen telers vermijden, zelfs als het betekent dat ze moeten investeren in trosbeugels en  clips  .Hetzelfde geldt trouwens ook voor onze tomatenhaken waarmee het mogelijk is om de planten sneller en makkelijker vast te maken en te laten zakken. Deze investeringen betalen zich tijdens het seizoen dus snel terug.”

Deze manier van denken heeft geleid tot een grotere vraag naar de kasoplossingen van Paskal, het bedrijf waar Arjen sinds 1 maart verantwoordelijk is voor de Belgische, Duitse, Engelse, Nederlandse en Poolse markten. “We gingen erg snel door onze voorraad heen, maar we kunnen deze gelukkig ook weer snel aanvullen,” zegt hij.

Nederlands kantoor
Ook al lijkt dit een vliegende start voor hem bij het nieuwe bedrijf, het is beslist niet waar Arjen voor zou hebben gekozen. Voor hem persoonlijk betekent het dat hij maar beperkt op bezoek kan gaan bij de telers en een bezoek aan het Israëlische hoofdkantoor van Paskal was helemaal geen optie. “Gelukkig kan ik de telers nog altijd ondersteunen. Met Linda en Olga is er al een ervaren team in Nederland en zij helpen me enorm. Inmiddels heb ik ook het CRM- en computersysteem onder de knie,” lacht hij.

Een Paskal Optima-clip of een Paskal Pro Turbo-haak zijn voorbeelden van producten die de teler ondersteunen bij de teelt terwijl er minder gekwalificeerde arbeiders zijn. De optimalisatie van de arbeid in de kas staat centraal in alle teeltoplossingen van Paskal. “Een toename in de productiviteit per werknemer, of een toename in de kwaliteit van het werk,” vat Arjen samen. “Dat staat centraal voor ons.”

Clips en trosbeugels maken het werk in de kas makkelijker

Arbeidsefficiëntie
Dit kan op veel verschillende manieren worden bereikt, zoals te zien is in het uitgebreide assortiment van Paskal. “Een aantal oplossingen zijn technisch,” zegt Arjen. “We hebben bijvoorbeeld “flowermarkers” ontworpen, waarmee de veredelaar de bestoven bloemen kan markeren en controleren. Anders moet je elke dag iedere bloem controleren, terwijl de markers het mogelijk maken direct de goede bloemen te vinden. Dat maakt dat het werk veel sneller gaat en de kans op beschadigingen afneemt. Met flowermarkers kun je de productie van één persoon verdriedubbelen. Daarmee bespaar je tot 65% op arbeidskosten. Maar nog belangrijker is dat de productiviteit van de goede mensen omhoog gaat. Met gekwalificeerd personeel kun je meer werk doen en zo heb je dus minder (onervaren) mensen nodig.”

Beheersing van irrigatie
Een ander product voor een efficiëntere inzet van arbeid is het slimme irrigatiemanagementsysteem genaamd DrainVision. Dit kan worden gebruikt om de irrigatie te beheren en het volume en de EC van het gedraineerde water te controleren.. “In het verleden liep een teler door de kas en had hij op bepaalde plaatsen weegschalen in de kas waaraan hij kon aflezen welk gebied water nodig had. Met DrainVision kun je precies zien waar water nodig is en kun je dit aflezen op je smartphone of computer. Dit vermindert de contactmomenten met de plant en levert geautomatiseerde observaties. Zo verbeter je zowel de productiviteit als de kwaliteit. We ondersteunen de teler op alle niveaus van het teeltproces om arbeid in de kas efficiënter in te zetten.”

Voor meer informatie:
Paskal Nederland B.V.
Arjen de Haan
T. +31 (0) 252 769198
Walserij 53
2211 SJ Noordwijkerhout
arjen.d@paskal-group.com  
www.paskal-group.com  

Publicatiedatum: