Corona-updates

In Italië rotten de aardbeien op het veld - ‘drama dreigt in de AGF-sector’

Premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge hielden dinsdagavond een persconferentie na crisisoverleg van het kabinet. Grote nieuwe maatregelen werden niet aangekondigd. Er wordt al wel nagedacht over de toekomst en wanneer het tijd is om maatregelen te versoepelen. Maar "terug naar normaal is een zaak van de lange adem."

Handel:

Belgische telers weten geen raad met 1 miljoen ton aardappelen
De Belgische aardappelboeren dreigen door de coronacrisis 200 miljoen euro inkomsten te verliezen. Die doet de verkoop van onder andere diepvriesfrieten fors dalen. Frietenmakers stoppen de productie omdat hun magazijnen bomvol zitten. De Belgische aardappelsector weet niet wat te doen met zo'n 1 miljoen ton aardappelen. In normale tijden  zijn ze 150 tot 200 miljoen euro waard. 

Arbeid:

Genereus gebaar na 'foutje' met 1,5 meter: uitzendbureau betaalt boetes
Een volle touringcar vol arbeidsmigranten die geen 1,5 meter afstand hielden gaat uitzendbureau Cova ruim 12.000 euro kosten. Alle inzittende en de chauffeur werden maandag beboet, maar de eigenaar van het uitzendbureau neemt de schuld en de boetes op zich, weet de NOS. "Ik kan niet van mijn mensen verwachten dat zij die betalen. Dat is niet menselijk. Ze hebben te hard voor hun geld gewerkt." 

Het 'foutje' ontstond toen een tweede bus die wel geregeld was niet op tijd beschikbaar kwam, waardoor een bus tijdelijk te vol was én juist op dat moment van de weg werd gehaald in het Limburgse Blerick. 

Lesje afstand houden
Elders in Limburg krijgen Oost-Europese arbeidsmigranten een 'lesje' afstand houden. In de gemeente Horst aan de Maas wemelt het van de posters in winkels en op openbare plekken om Polen en Roemenen in hun eigen taal te doordringen van het belang van de coronamaatregelen en dat heeft effect, tekende L1 op uit de mond van de burgervader. Geen enkele boete hoefde er tot nu toe uitgeschreven te worden. 

Kamervragen over ‘asperge-vluchten’ Eindhoven Airport
De minister moet vluchten op Eindhoven Airport stilleggen als die niet voldoen aan de corona-voorschriften. Dat vindt de SP die dinsdag Kamervragen indiende naar aanleiding van berichtgeving over vluchten met seizoensarbeiders die sinds vorige week arriveren op de luchthaven. De honderden arbeidsmigranten uit Oost-Europa gaan met name in Duitsland werken als aspergesteker of aardbeienplukker. Met busjes worden ze vervolgens over de grens gebracht. 

In Italië rotten de aardbeien op het veld - ‘drama dreigt in de AGF-sector’
Zuid-Europese landen, Italië voorop, weten niet hoe ze de oogst van het veld moeten krijgen nu door corona seizoensarbeid vrijwel onmogelijk is. „Er dreigt een drama. De grond wacht niet.” Overal in Europa komen telers in de problemen omdat de goedkope arbeidskrachten uit andere landen van wie zij afhankelijk zijn, niet of nauwelijks kunnen reizen. 

200.000 Fransen willen in de landbouw gaan helpen
Net als in Nederland en België heeft Frankrijk ook problemen om voldoende werkkrachten aan te trekken voor de land- en tuinbouw als gevolg van de coronacrisis. Na een oproep van de Franse landbouwminister Didier Guillaume hebben intussen 200.000 mensen zich kandidaat gesteld om bij te springen in de landbouw. “We gaan de mensen Frankrijk niet laten doorkruisen. Ze zullen werken dicht bij huis, vooral bij landbouwers maar ook bij agrovoedingsbedrijven in de transportsector en de logistieke sector”, aldus de minister. 

Retail:

Supermarkten waarschuwen voor paasdrukte
Supermarkten roepen klanten om op hun paasboodschappen te spreiden over de week om piekdrukte in het paasweekend te voorkomen. De paasdagen zorgen traditioneel voor extra drukte in de supermarkt. “Vanwege het coronavirus willen we die drukte nu niet”, aldus directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). “Er liggen al volop paasproducten in de winkels die je vandaag of morgen alvast in huis kunt halen voor een vrolijke én veilige Pasen.”

Door de regels voor veilig boodschappen doen en door het feit dat veel mensen thuiswerken, zien supermarkten al dat klanten op andere momenten boodschappen doen dan normaal. Normaal is het in het weekend een stuk drukker dan op werkdagen, maar de laatste weken is het elke dag ongeveer even druk. Jansen: “Dat is ook precies de bedoeling. Die spreiding zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is om afstand te kunnen houden van elkaar en veilig boodschappen te doen.”

Online boodschappen: ook flinke vertraging in België
Belgische consumenten die online willen bestellen bij Colruyt, Delhaize of Carrefour worden geconfronteerd met flinke vertragingen.
Bij Delhaize is de leveringstermijn normaal gesproken 24 uur, maar dat is deze dagen wel anders. ‘Sinds het begin van de lockdown is de vraag zo groot dat er vertragingen tot een week mogelijk zijn’, zegt Delhaize-woordvoerder Karima Ghozzi tegen het Belgische Gondola. 

Supermarkten Sint Maarten mogen gaan bezorgen
De regering van Sint Maarten heeft dinsdag bekend gemaakt dat supermarkten boodschappen bij mensen thuis mogen bezorgen. Alle winkels, inclusief de supers, op het eiland zijn dicht sinds afgelopen zondag. Het tot het koninkrijk behorende eiland kondigde zondag de noodtoestand uit vanwege het coronavirus. De bestelling kan worden gedaan door het sturen van een WhatsApp-bericht. Volgens de regering mogen alleen essentiële levensmiddelen worden gekocht.

Logistiek:

Oekraïne sluit grensovergang met Polen
Volgens informatie van de Oekraïense grenswacht is met ingang van 6 april 23.00 uur de grensovergang tussen Hrebenne (Polen) en Rawa Ruska (Oekraïne) aan de Oekraïense zijde voor onbepaalde tijd gesloten. De grensovergangen Dorohusk/Jagodzin en Korczowa/Krakowiec zijn nog wel open voor personenvoertuigen en vrachtverkeer.


Overige informatie:

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven