Duisburgse groothandelaar Ali Savi over noodmaatregelen tijdens coronacrisis:

"Het veiligstellen van het basisassortiment is momenteel onze topprioriteit"

Ook in het Duitse Rijn-Ruhrgebied heeft de coronacrisis als een bom toegeslagen. Met het grootste aantal AGF-markten en een vroege sluiting van de horeca in dit gebied, is de handel in verse levensmiddelen ernstig getroffen. "In de eerste weken van de crisis was er een aanzienlijke opleving van de gespecialiseerde detailhandel in het kielzog van de hamsteraankopen.

Sinds 21 maart is de verkoop helaas met een kwart gedaald, simpelweg omdat iedereen dan met bederfelijk voedsel zit opgescheept," vertelde Ali Savi, eigenaar van AS Obst & Gemüse, een groothandel nabij het Duisburgse versproductencentrum, begin deze week.

Ongeveer 70 procent van de totale horeca in de deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft de afgelopen weken zijn deuren gesloten. "We leveren nog steeds aan een paar restauranthouders die hun bedrijf voortzetten. Gelukkig bedienen we ook veel regionale speciaalzaken: we zien op dit gebied een lichte toename van plantaardige producten. Fruit wordt daarentegen relatief minder dan normaal verhandeld."

De neef van de eigenaar in de herfst van 2017

Rubberen handschoenen
Het familiebedrijf AS Obst & Gemüse is drie jaar geleden opgericht en bedient een breed gespreid klantenbestand. "Sommige van onze kleinere retailklanten hebben hun bedrijf al opgegeven. Zelfs op de nabijgelegen groothandelsmarkt vechten sommigen voor hun levensonderhoud."

Door de huidige situatie kijkt de groothandelaar uit naar de nieuwe maand april. "Ik ben gewoonweg verloren. De mensheid heeft nog niet ervaren wat er gaat gebeuren. Specifiek in de sector van de versproducten kon men slechts een paar voorzorgsmaatregelen nemen om de zaken zo goed mogelijk draaiende te houden. We werken met rubberen handschoenen, maar desinfectiemiddelen en beschermingsmaskers zijn niet meer verkrijgbaar."

Foto rechts: Tomaten zijn een van de grotere productgroepen bij AS Obst & Gemüse

Beperking productkeuze
"Momenteel schenkt men nog meer aandacht aan de versheid dan voorheen. We proberen onze voorraden tot een minimum te beperken; we hebben in de regel slechts een deelpallet en een reservepallet op voorraad.

Het veiligstellen van het basisassortiment is momenteel onze topprioriteit: we hebben nu voor het eerst gevoelige fruitexoten zoals avocado's, mango's en papaja's, uit ons assortiment gehaald, omdat ze gewoonweg te bederfelijk zijn en in te kleine hoeveelheden worden verhandeld. Al met al is onze volumeomzet met een derde gedaald."

Voor meer informatie:
Ali Savi
AS Obst & Gemüse GmbH
Auf der Höhe 63
47059 Duisburg
Duitsland
+49 171 14 09 704
as06savi@gmail.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven