Russische telers roepen op tot tijdelijk verbod op tomatenimport

De Russische Groenten en Fruit Unie heeft het ministerie van landbouw opgeroepen om de import van tomaten voor een periode van twee maanden te verbieden om te voorkomen dat de situatie voor binnenlandse groentetelers nog verder verslechtert, zo tekent iz.ru op op basis van een bericht van staatspersbureau TASS dat zich baseert op een brief die de Unie op 5 april zou hebben verzonden. 

De schrijvers van de brief zijn van mening dat als gevolg van de devaluatie van de roebel, de verspreiding van Covid-19 en de invoering van het zelfisolatiebeleid in Rusland kastelers momenteel het hardst geraakt worden binnen de Russische agrarische sector, aangezien zij hun teelt niet stil kunnen leggen en hun producten niet tot de basisvoedingsmiddelen (granen, pasta, conserven, etc.) behoren waar momenteel veel vraag naar is. 

Zij benadrukken dat de vraag nu al sterk is afgenomen en dat de groothandelsprijzen voor komkommers en tomaten met 50% zijn gedaald ten opzichte van 2019. De huidige groothandelsprijzen voor deze groenten zijn niet rendabel. Tegelijkertijd worden er wel importtomaten op de markt gebracht. Het aandeel importtomaten bedroeg in in 2019 52%. 

Volgens de Groenten en Fruit Unie werden er in de periode van januari tot maart 2020 meer dan 79.000 ton tomaten ter waarde van €92 mln geïmporteerd in Rusland, voornamelijk uit Azerbeidzjan, Marokko, Turkije en China. In de brief is te lezen dat de aanwezigheid van deze producten er samen met de zwakkere vraag als gevolg van de quarantainemaatregelen de tomatenprijzen nog verder onder druk zet wat kastelers uiteindelijk de kop zou kunnen kosten.  

 

Bron: iz.ru


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven