Amerikaanse slateler Anthony Umina (Fresh Local Produce):

"Dit is wat we handsfree telen noemen"

“Dit is wat we handsfree telen noemen,” zegt Anthony Umina, manager van Fresh Local Produce, terwijl hij zijn onlangs gerealiseerde, volledig automatische teeltsysteem toont in Hudson, Ohio.

Fresh Local Produce of Ohio begon in februari met de teelt van verse babysla in een kas van 0,8 hectare. Hun producten zijn al te koop bij verschillende supermarkten in de regio. Fresh Local Produce verkoopt onder het merk “Free! Leafy Greens”.

Het Noord-Amerikaanse project werd de afgelopen winter afgerond en werd uitgevoerd door Green Automation.

Handsfree
De naam Free! Leafy Greens geeft aan dat deze babysla vrij is van alles: vrij van chemische gewasbeschermingsmiddelen, vrij van GGO, vrij van chloorspoelingen en zelfs vrij van menselijke handen,” zegt Anthony. “Daarom noemen we dit handsfree telen. Voedselveiligheid heeft bij iedereen de meeste prioriteit nu, zowel bij handelaren als bij restaurants en consumenten. Omdat we handsfree telen in een kas met klimaatbeheersing komen we tegemoet aan alle eisen voor veilig en duurzaam telen.”

Opbrengstcijfers en plantdichtheid
“Bij het kiezen van het teeltsysteem voor hun activiteiten heeft Fresh Local Produce de juiste vragen gesteld,” zegt Patrik Borenius, directeur van Green Automation Americas. “Ze hebben gekeken naar de opbrengstcijfers, plantdichtheid, arbeidsefficiëntie en de kosten, die invloed hebben op het runnen van een economisch levensvatbaar bedrijf. Ons volledig geautomatiseerde teeltsysteem met bewegende open goten zorgt voor de hoogste plantdichtheid en een efficiënte verwerking op commerciële schaal.

Fresh Local Produce heeft ook gezorgd voor een strategische locatie voor hun kas. Het bedrijf ligt vlak bij de snelweg, zodat er een efficiënte distributie van hun verse groenten kan plaatsvinden en een bevolking van 50 miljoen mensen kan worden bereikt binnen 6 uur rijden. Daarnaast is er gezorgd voor lage energiekosten en zijn er mogelijkheden om op deze locatie uit te breiden,” legt Borenius uit.

Voedselveiligheid
“Nu voedselveiligheid ieders aandacht heeft in de sector en een essentieel onderdeel is geworden van elke succesvol teeltbedrijf, hebben we besloten om ons aan te sluiten bij de Safe Quality Food (SQF) Initiative en onze voedselveiligheidsstandaarden te verhogen. We hebben daarvoor een uitgebreid voedselveiligheidssysteem geïmplementeerd en bereiden ons voor op onze eerste vrijwillige SQF-audit om de Food Safety and Quality Certification te behalen,” legt Gina Frontino uit, de Food Safety and Quality Assurance Manager van Fresh Local Produce.

“Naast deze maatregelen zorgt het volledig geautomatiseerde teeltsysteem voor een extra niveau van voedselveiligheid, omdat er geen menselijk contact plaatsvindt met de sla. Niemand raakt de bladgroenten aan gedurende het hele teeltproces. We noemen dat zorgeloze sla,” zegt Frontino.

Het bedrijf is gericht op een verantwoordelijke en lokale slateelt, iets wat overeenkomt met de huidige groeiende trend naar verse, veilige en lokaal geteelde sla. “Onze sla ligt binnen 24 uur na het oogsten in de winkel. Heel veel verser dan dat kan niet en je proeft het verschil,” zegt Eric Highfield, Chief Agricultural Officer van Fresh Local Produce.

Free! Leafy Greens worden 365 dagen per jaar geteeld en geoogst. De nieuwe kas is 0,8 hectare groot en er zijn plannen om uit te breiden. “Op dit moment ronden we de productie van fase 1 af. We nemen een stap tegelijk en zullen bekijken wanneer het juiste moment gekomen is om uit te breiden,” zegt Anthony Umina.

Voor meer informatie:
Helena Borenius
Green Automation Americas
+1 215 847 6235
Helena.Borenius@greenautomation.com
www.greenautomation.com  

Free Leafy Greens
www.freeleafygreens.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven