Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Corona-update tuinbouw

Podcast moet Polen juiste beeld van Nederlandse coronastatus geven

Er zijn onder Poolse werknemers veel misverstanden rond het coronabeleid in Nederland. Ook de houding van Nederlanders ten opzichte van internationale werknemers is onderwerp van misverstanden en dus is in o.a. het Pools een podcast gemaakt om hen goed te informeren.

Podcast

Werkgeverslijn land- en tuinbouw heeft een podcast opgenomen waarin meer uitgelegd wordt over het Nederlandse beleid. De podcasts zijn vanaf nu beschikbaar, in het Pools, Engels en Nederlands. Via de links zijn ook recente toespraken van minister president Mark Rutte en minister Carola Schouten van LNV te beluisteren in meerdere talen. De Nederlandse versie van de podcast is speciaal gemaakt voor Nederlandse ondernemers, zodat zij weten wat er in de Poolse versie wordt gezegd. Zij kunnen de (links naar) de podcasts sturen aan hun werknemers.

Blij met arbeidsmigranten
Zeer specifiek wordt benadrukt hoe belangrijk Poolse en andere Oost-Europese werknemers zijn voor de Nederlandse land- en tuinbouw, mede vanwege het seizoenskarakter van de open teelten én de glastuinbouw. De podcast maakt duidelijk hoe blij ondernemers zijn met de aanwezigheid van arbeidsmigranten en wat zij als werkgevers doen om hun werk en verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Bron: Werkgeverslijn land- en tuinbouw 

Roemenië heft reisverbod voor seizoensarbeiders op

Roemenië maakt een uitzondering op het algemene reisverbod en gaat seizoensarbeiders de toestemming geven om het land te verlaten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Marcel Vela vorig weekend aangekondigd nadat de Europese Commissie nieuwe richtlijnen publiceerde over het vrij verkeer van werknemers in cruciale sectoren.

Lees meer bij Vilt.be

Rekenhulp ontwikkeld voor berekenen percentage omzetverlies

Veel werkgevers hebben het moeilijk, nu hun bedrijfsvoering deels of helemaal is stilgevallen. Het kabinet wil het mogelijk maken dat werkgevers hun personeel kunnen blijven doorbetalen, zodat niemand hoeft te worden ontslagen. Werkgevers die over een periode van 3 maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben, kunnen vanaf 1 maart 2020 een tegemoetkoming krijgen, de zogenaamde NOW-regeling. Deze tegemoetkoming is maximaal 90 procent van de loonsom, afgezet tegen het omzetverlies. UWV en SZW hebben een rekenhulp ontwikkeld waarmee het percentage omzetverlies over een periode van drie maanden berekend kan worden. Dit percentage moet opgegeven worden bij de aanvraag van een tegemoetkoming NOW.
Vul hier de rekenhulp in.

Bron: Werkgeverslijn land- en tuinbouw 

Henk Raaijmakers bij BNR: NOW ongeschikt voor seizoensarbeid

De NOW-regeling die het Kabinet heeft ingesteld biedt vrijwel geen oplossing voor veel (agrarisch) ondernemers die grotendeels afhankelijk zijn van seizoenswerk. LTO Nederland werkt hard aan oplossingen voor de situatie van deze ondernemers. Bij BNR Nieuwsradio vertelde Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO Vakgroep bomen en vaste planten, over de problemen die spelen rond de regeling en waar de weeffouten zitten wat betreft de situatie van ondernemers met veel seizoensarbeid. Beluister het fragment hier terug.

Bron: LTO Nederland

Sjaak en Jaap hebben de tuinbouw wat te vertellen

Jaap wil in zijn vierde vlog beginnen met wat goed nieuws: "Er is veel media-aandacht voor de tuinbouwsector, en het wordt goed gebracht. Op dat gebied doet de media het goed" 

Wat meer teleurstellend nieuws betrof de tegemoetkoming voor de ODE. "Wij hadden gehoopt op een tegemoetkoming van een jaar, in plek van maar een paar maanden. Ook de NOW-regeling was erg teleurstellend, omdat de sierteeltsector daarin is vergeten. De sector past niet binnen de regeling vanwege flexwerk en piekmomenten. Daar wordt nog over onderhandeld." Bekijk voor meer informatie de video.

Bron: Greenport West-Holland

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland, heeft in een spraakbericht ook weer een en ander te vertellen. 

"Vorige week werd er een brandbrief gestuurd naar Carola Schouten van Ministerie LNV. Er werd gepleit voor een aanvullend pakket aan maatregelen om de keten zeker te stellen. Er is nu behoefte aan continuïteit in levering van gezonde voeding aan restaurants en food services. De schade bedraagt voor deze sector tussen de 30 en 60 miljoen euro. 

De taskforce arbeid heeft aan Ministers Koolmees en Wiebes alternatieven voor de huidige NOW-regeling aangedragen zodat er meer rekening gehouden kan worden met de seizoensinvloeden van de sector." Luister voor meer informatie het geluidsfragment.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Ook nieuwe inleenkrachten gezond en veilig aan het werk

Door corona vinden er ook verschuivingen plaats op de agrarische arbeidsmarkt. Werknemers uit de sierteelt gaan bijvoorbeeld in de groenteteelt aan de slag. Ook werknemers uit andere sectoren stromen in. Gezond en veilig werken is van levensbelang. Nu meer dan ooit. In onderstaand filmpje heeft Stigas richtlijnen voor ondernemers en (nieuwe) inleenkrachten op een rij gezet.

Publicatiedatum: