Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Positief conjunctuurbeeld Vlaamse telers onder glas krijgt gevoelige tik door corona

Het is wrang, maar na een serieuze daling in de conjunctuurindex voor de Vlaamse sierteelt in de tweede helft van 2019 krabbelde de sector net weer een beetje op getuigde de nieuwste index. Maar toen sloeg corona toe.

Telers van groenten onder glas noteren t.o.v. het najaar van 2019 een stabielere indexlijn, zo blijkt uit bestudering van de grafieken die door het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij worden gedeeld. Eén opmerking daarbij: de resultaten houden nog geen rekening met de impact van de coronacrisis.

Door de bank genomen gaan de conjunctuurindex voor alle sectoren er t.o.v. het najaar van 2019 op vooruit en waren ondernemers in alle sectoren over het algemeen optimistischer. In totaal werden 502 land- en tuinbouwers in februari en maart geënquêteerd. 

Specifiek in de tuinbouw is er, net als over de hele land- en tuinbouwlinie, een wisselend beeld. 

 

Telers van groenten onder glas
Voor glasgroententelers stijgt de index licht van 85 naar 88. Voor de komende zes maanden gaf 72% van de geënquêteerde telers aan een stabiel productievolume te verwachten. Twintig procent verwachte te gaan uitbreiden, waarvan tien procent een sterke uitbreiding verwachte. 

Meer dan de helft van de ondervraagden, 58% om precies te zijn, was wel negatief gestemd over toekomstig prijsverloop, terwijl slechts 9% een lichte prijsstijging voorzag. 

De tomatenaanvoer was begin 2020 hoger dan in 2019 met licht stijgende prijzen. In paprika een ander beeld, met een achterliggende aanvoer t.o.v. vorig jaar en eveneens achterliggende prijzen t.o.v. vorig jaar. In sla werd een beduidend grotere aanvoer genoteerd dan in 2019, met lage prijzen tot gevolg.  

Het effect van het sluiten van de horeca vanwege maatregelen tegen het coronavirus werd door de meeste respondenten wellicht nog niet meegerekend, stellen de opstellers van het rapport. Voor een aantal typische producten als rucola en andere specialiteiten verwacht men toch ernstige problemen. Dat is natuurlijk een probleem voor de telers die zich vooral op deze niche richten.

Sierteelt onder glas
Na een forse daling in de tweede helft van 2019 krabbelde de sierteelt qua indexlijn weer iets op van 64 naar 71 punten. 44% van de ondervraagden voorzag toekomstige prijsdaling, terwijl net als in de glasgroenten toch 9% een lichte prijsstijging voorspelde. 

38% van de siertelers gaf aan te rekenen op een dalend productievolume voor de komende periode, 24% rekende juist op een stijgend productievolume.

Ook hier een kanttekening van de opstellers van het rapport. De meeste antwoorden op de enquête kwamen in hoofdzaak binnen voordat de drastische maatregelen tegen het coronavirus van kracht werden. Nu dat alle verkooppunten zoals bloemenwinkels en tuincentra gesloten zijn, is de situatie natuurlijk nog veel dramatischer geworden. 

Lees hier alles uit het rapport: Lambrechts G. & Lenders S. (2020) De Vlaamse landbouwconjunctuurindex voorjaar 2020, Departement Landbouw en Visserij, Brussel. 

Publicatiedatum: