"er is een gebrek aan inzicht wat het echte product is"

Wasabiteler hekelt 'imitaties' op de markt

Het is een van de weinig bekende geheimen van Australië, maar Tasmanië is de thuisbasis van een van 's werelds zeldzaamste tuinbouwkundige specerijen: wasabi. TasFoods produceert het Japanse gewas, dat wordt geteeld door Shima Wasabi in het noordwesten van Tasmanië.

"Wasabi is een van de meest schaarse planten in zijn soort in de wereld. Consumenten verwarren de 'wasabi-smaak' vaak met het werkelijke product en vaak wordt paardenkastanje gebruikt om de smaak te creëren," zegt Jane Bennett, managing director en CEO van Shima Wasabi.

Foto: met dank aan Shima Wasabi Facebook

Moeilijk te telen
"We zijn een bedrijfssector die te maken heeft met imitatie en een gebrek aan inzicht in wat het echte product is. Japanse Wasabi is een van 's werelds zeldzaamste en meest waardevolle exotische groenten en wordt al eeuwenlang gebruikt in traditionele gerechten zoals sushi, sashimi en boekweitnoedels. De plant is deels een waterkruid dat zich langs de randen van bergstromen in Japan heeft ontwikkeld. De specifieke koude klimatologische omstandigheden, die nodig zijn, maakt het een van de moeilijkste gewassen ter wereld om te telen."

"Wanneer je de stengel van de wasabiplant neemt en deze tot een pasta verwerkt, veroorzaakt het een enzymatische reactie en dat zorgt voor een warmteafgifte. Wasabi zit ook vol met antibacteriële stoffen. Van oudsher eten de Japanners wasabi samen met rauwe vis. Het ging dan minder om de smaakimpact van de wasabi, maar meer om ervoor te zorgen dat mensen niet ziek werden van het eten van de rauwe vis."

Shima Wasabi is opgericht door Stephen Welsh en maakt gebruik van een uniek hydrocultuursysteem dat een gecontroleerde groeiomgeving mogelijk maakt. "Wasabi heeft de neiging om snel te verwelken bij temperaturen boven de 26°C. Dus dat is wel een uitdaging. Het duurt ongeveer 18 maanden voordat wasabi geoogst kan worden. Het grootste deel van de plant is eetbaar. We verkopen de bloemen en de bladeren aan restaurants, samen met de wortelstam."

Ideale groeiomstandigheden
De geschiedenis van het telen van wasabi in Tasmanië gaat terug tot de jaren '80, toen de Tasmaanse regering op zoek was naar producten voor potentiële markten in Japan. Producten, die geschikt waren voor het telen in Tasmanië. Er moesten verschillende onderzoeken worden uitgevoerd om de ideale groeiomstandigheden te ontdekken.

Foto: met dank aan Tasmanian Food Co

Export
"De grootste uitdaging is om afzetmarkten te vinden die het product begrijpen. In Azië is dat minder belangrijk, omdat het een product is dat ze van oudsher gebruiken. Er wordt niet veel wasabi geëxporteerd uit Japan, omdat ze het grootste deel van wat ze in eigen land verbouwen, gebruiken. China is ook een grote markt geworden voor de wasabiteelt, maar het gaat erom een betrouwbare bron te zijn, en dat is juist ons sterke punt."

"Onze focus ligt voornamelijk op de Australische markt. De verse wasabi wordt vermarkt, terwijl de restproducten verwerkt worden tot poeder. Dit is een product dat we in zuivelproducten gebruiken, zoals in kaas. Het poeder kan ook worden verwerkt tot pasta, als alternatief voor het verse product. In het verleden verkochten we rechtstreeks aan restaurants, maar er waren problemen met het transport, waardoor we nu leveren via de leveranciersnetwerken van de restaurants."

Voor meer informatie:
Jane Bennett
TasFoods Ltd
+61 3 6331 6983
admin@tasfoods.com.au
www.thetasmanianfoodco.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven