"Uitlekwater belangrijk aandachtspunt bij afvoer gewas en substraat"

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor ondernemers in met name de sierteelt. Op bedrijven gebeuren dingen die drie weken geleden niet voor mogelijk werden gehouden, zoals het afvoeren van grote hoeveelheden goed product als groenafval. Dat is een hard gelag. Ondanks de omstandigheden blijft het van belang om netjes te werk te gaan en te voldoen aan de wetgeving.

Een belangrijk aandachtspunt bij de afvoer van gewas, is het ontstaan van uitlekwater, dat ook wel percolaatwater wordt genoemd. In het Activiteitenbesluit is het verboden dat dit water in de sloot terechtkomt. Het bevat naast gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen ook hoge gehaltes organische stof. Het is belangrijk voor de waterkwaliteit dat deze stoffen niet in de sloot terechtkomen.

Van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen is dat duidelijk, maar ook organische stoffen leiden tot schade. Deze worden in het oppervlaktewater afgebroken en daardoor daalt het zuurstofgehalte sterk, met onder andere mogelijke vissterfte tot gevolg.

Lees meer bij Glastuinbouw Waterproof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven