Corona-update tuinbouw 6 april

NOW-loket open en instanties op zoek naar knelpunten voor ondernemers

Adri Bom-Lemstra vond het moeilijk om te zien hoe bij Koppert Cress in Monster verse cressen werden weggegooid. Een gevolg van de coronacrisis, die alle tuinbouwondernemers, leveranciers, handelaren en andere bedrijven treft. De gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en voorzitter van Greenport West-Holland en Greenports Nederland zet zich daarom in voor goede maatregelen voor de sector, tijdens én na de coronacrisis.

Is al in te schatten hoe groot de problemen rondom de coronacrisis zijn?
“De eerste ramingen kwamen uit op een schade van 5 miljard euro voor de tuinbouw. Maar het lijkt erop dat het veel meer wordt. Zo leek het aanvankelijk dat alleen de sierteelt getroffen werd, maar nu treft het ook groenten en fruit. En dan hebben we het nog niet over de vervolgschade. Daarnaast blijkt dat supermarkten zich veel beter zouden kunnen inzetten om die producten in de schappen te krijgen. Terwijl gezond en vers eten juist nu belangrijk is.”

Kun je iets meer vertellen over de vervolgschade?
“Zo was ik bij Koppert Cress, dat vooral aan restaurants wereldwijd levert. Die restaurants sluiten: gaan die weer open na de crisis? En telers vragen zich nu af: deze oogst is verloren, zal ik opnieuw zaaien want is er straks wel een markt voor mijn producten? Zulke keuzes hebben grote gevolgen, maar zijn nu nog niet te becijferen.”

Lees het volledige artikel bij Greenport West-Holland

Europese grenzen: open of dicht?

Het overzicht ‘Grensopenstellingen’ is door vliegverkeerbeperkingen in Roemenië veranderd. Het is lastig om aan onafhankelijke informatie over dichte grenzen te komen. Vanuit verschillende partijen en ministeries en komen veel tegenstrijdige signalen. Het overzicht is ook uitgebreid met Litouwen, Letland en Estland.

Bekijk alle grensopenstellingen bij Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Update crisisteam LTO Nederland

Het crisisteam van LTO Nederland werkt aan verschillende maatregelen om de land- en tuinbouwsector door deze moeilijke tijden te helpen. Dat gebeurt in samenwerking met de drie regionale LTO’s en diverse aangesloten organisaties. In deze update wordt puntsgewijs weergegeven waar op dit moment de belangrijkste inzet wordt gepleegd.

Bekijk het Corona-dashboard met een overzicht wat er rondom land- en tuinbouw en Corona gebeurt;
Bekijk de commercial die vanuit LTO Nederland op radio en TV rondom Corona wordt uitgezonden;
Op deze pagina staan alle berichten en infographics verzameld.

Lees de rest van deze update bij LTO Nederland

NOW-loket vandaag vanaf 9.00 uur open

Werkgevers die in aanmerking willen komen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf vandaag 9.00 uur een aanvraag indienen bij UWV. UWV verwacht tienduizenden aanvragen per dag.

"Nadat dinsdag de definitieve regeling bekend is geworden, is er met man en macht gewerkt om de laatste tests uit te voeren’, zegt Fred Paling, voorzitter Raad van Bestuur van UWV. ‘De resultaten zijn positief en dat betekent dat het loket, zoals we wilden, maandag open kan. Ik heb ongelooflijk veel waardering voor de medewerkers die alles op alles hebben gezet om dit mogelijk te maken."

Checklist voor werkgevers
UWV verwacht werkgevers die een complete aanvraag indienen binnen twee tot vier weken te kunnen uitbetalen. "Vaak zal het zelfs sneller gaan", aldus Paling. "Van belang is wel dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen." Om werkgevers daarbij te helpen is op de website van UWV een checklist te vinden met de benodigde gegevens.

Lees meer bij UWV

"Kabinet moet NOW-regeling aanpassen"

De NOW-regeling roept veel reacties op van ondernemers uit de land- en tuinbouwketen die vooral in het voorjaar een grote omzetpiek hebben. Boomkwekers, kwekers van vaste planten, perkgoed, bloemen en planten, telers van bollen en bolbloemen en handelsbedrijven kunnen vrijwel geen gebruik maken van de NOW-regeling.

“De reacties zijn zorgelijk en terecht omdat deze bedrijven door de crisis heen geholpen moeten worden”, zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. “Veel leden worden door de vormgeving van de NOW-regeling nu in de kou gezet. Dat is niet aanvaardbaar.”

Lees meer bij LTO Nederland

SjaakTopics: "Brief over uitstel van betaling ODE ronduit teleurstellend"

"De staatssecretaris van Financiën heeft een brief naar de tweede kamer gestuurd over uitstel van betalingen van energiebelasting en ODE voor de periode april t/m juni." Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland, vond de brief ronduit teleurstellend. Het crisisteam Tuinbouw was daarom vrijdag bezig om een manier te vinden op zo veel mogelijk druk uit te oefenen op energiebedrijven.

"Ook wat de NOW-regeling betreft gaan we de druk verder opvoeren. Er zijn diverse berekeningen gepresenteerd aan Minister Koolmees als onderbouwing van de argumenten om rekening te houden met het seizoenskarakter van diverse sierteelten." Bekijk voor meer informatie de video.

Continuïteit groenten- en fruitketen stokt, extra steun nu nodig

"De continuïteit van de levering van verse groenten en fruit via alle gebruikelijke verkoopkanalen waaronder foodservice stokt. Beschikbaarheid van een breed palet aan gezonde groenten en fruit is niet meer vanzelfsprekend in Nederland en ons omringende landen. De omzetschade loopt al op tot ruim 1,2 miljard euro nu de marktontwrichting zeker drie maanden aanhoudt.

Dit is het algemene beeld van de impact van de coronacrisis op de voedingstuinbouw. Bij individuele bedrijven is de impact extreem verschillend. “Om continuïteit van bedrijven en de keten zeker te stellen, is snel een scala aan extra maatregelen van het kabinet nodig”, zegt Jaap Bond, voorzitter van de Regiegroep coronacrisis tuinbouw.

Lees verder bij Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen

LTO: "stel Europese Van-Boer-tot-Bord-strategie uit"

De focus in de land- en tuinbouwsector ligt op dit moment op de continuïteit van de voedselketen en het overeind houden van sectoren waar de afzet is verdampt. LTO Nederland vraagt de Europese Commissie daarom de voor deze maand aangekondigde Van-Boer-tot-Bord-strategie uit te stellen.

De publicatie van de Van-Boer-tot-Bord-strategie, die deel uitmaakt van de Europese Green Deal, staat nu op de planning voor eind april. Dit is gezien de crisis waar de Europese Unie zich in bevindt een slecht moment voor nieuwe ambities en de daar mee gepaard gaande nieuwe regelgeving. LTO Nederland heeft Stella Kyriakides, Europees Commissaris van Gezondheid en Voedselveiligheid, daarom om uitstel gevraagd in een brief.

Lees verder bij LTO Nederland

Verbazing over toestaan van overvolle busjes met arbeidsmigranten in Westland

Tot verbazing van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk rijden de busjes vol met arbeidsmigranten nog regelmatig heen en weer in het Westland. Dit komt omdat het controleren van migrantenvervoer voor de politie geen prioriteit heeft in het Westland, omdat anders de voedselvoorziening in gevaar komt. Westland riep de uitzendbranche wel op de coronamaatregelen te waarborgen. 

Bron: AD.nl

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven