Hoe waterhergebruik kan bijdragen aan een robuuster zoetwatersysteem

Onderzoekers van KWR hebben de potentiële bijdrage van waterhergebruik op het zoetwatersysteem gekwantificeerd en inzichtelijk gemaakt door middel van Sankey-stroomdiagrammen. Hieruit blijkt dat waterhergebruik in potentie de belasting op het grondwater kan verminderen.

Nederland wordt meer en meer geconfronteerd met toenemende droogteschade aan land-, tuinbouw en natuur. Naast hergebruik binnen een sector zijn er veel mogelijkheden voor waterhergebruik tussen sectoren. Op kleine schaal vinden bijvoorbeeld al toepassingen plaats met industrie en land- en tuinbouw (Haaksbergen, Dinteloord, Terneuzen). 

Voorbeelden van waterhergebruik
Op basis van kwantiteit van water is bepaald wat de hoogst haalbare bijdrage is van verschillende soorten waterhergebruik om in de tekorten te voorzien. In deze studie is naar verschillende voorbeelden van hergebruik gekeken: hergebruik van vergaand gezuiverd huishoudelijk restwater in de landbouw of industrie, hergebruik van vergaand gezuiverd industriewater in de landbouw en actieve infiltratie van vergaand gezuiverd restwater voor grondwateraanvulling. Naast deze voorbeelden zijn ook diverse andere toepassingen en waterhergebruik in verschillende sectoren mogelijk.

Meer informatie is te lezen bij KWR Water


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven