300 bezoeken aan teeltlocaties tomaat, komkommer en paprika

Fytobewaking KCB levert in 109 gevallen maatregel op

Tijdens fytobewakingsopdrachten (FB-opdrachten) zijn in Nederland in 2019 2913 partijen groenten, fruit en sierbloemen gecheckt, waarna 347 partijen bemonsterd zijn. Daaruit volgden voor 109 zendingen maatregelen, hetzij vanwege de vondst van een quarantaine-organisme, hetzij vanwege een invoerverbod, hetzij vanwege het ontbreken van een plantenpaspoort. Dit alles blijkt uit het KCB Jaarverslag over 2019.

De FB-opdrachten worden door het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en hebben als doel Nederland beschermen, maar ook de exportgaranties van Nederlands product waarborgen.

Geen vondsten in vallen
Op een aantal risicolocaties zijn feromoonvallen opgehangen, gericht op specifieke quarantaine-organismen in bepaalde producten. In de nabije omgeving van twintig importlocaties van tropische vruchten en appelen zijn vallen opgehangen om de aanwezigheid van niet-Europese boorvliegen te signaleren.

Op vijftien sorteer- en pakstations die zowel Nederlandse als buitenlandse paprika’s verwerken zijn vallen opgehangen voor signalering van schadelijke rupsen (Pepper weevil, Spodoptera, Afrikaanse Fruitmot). Tijdens deze FB opdrachten zijn geen quarantaine organismen aangetroffen op de vallen.

171 monsters na bezoek aan 300 teeltlocaties
Op 300 teeltlocaties van paprika, komkommer en tomaat zijn gewasinspecties uitgevoerd. Tijdens deze bezoeken is specifiek gelet op de aanwezigheid van bepaalde insecten, bacteriën en virussen. Vanwege problemen met het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) in tomaten is extra gelet op symptomen van dit virus.

Bij de uitvoering van deze gewasinspecties heeft het KCB strenge hygiënemaatregelen in acht genomen. Er zijn 171 monsters genomen van organismen en symptomen, die voor onderzoek naar de NVWA zijn gestuurd.

Alle resultaten van de uitgevoerde FB-opdrachten worden door de NVWA gebruikt als input voor actualisatie van pest-statussen van organismen en voor risicobeoordelingen. 

Voor meer informatie:
Kwaliteits-Controle-Bureau  
www.kcb.nl
kcb@kcb.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven