drie hogedraadnieuwkomers in voorjaarsteelt komkommer uit RZ-koker

"Arbeidsvriendelijkheid is voor telers heel belangrijk"

Wereldwijd groeit het areaal komkommers aan de hogedraad. Deze teeltwijze geeft namelijk meer én uniformere vruchten, waardoor telers hun productie beter kunnen plannen. Arbeidsintensief is het systeem wel. 

Het is een van de belangrijkste trends in de komkommerteelt, vertelt veredelaar Tolis Spyropoulos van Rijk Zwaan. “Vooral in Nederland, Canada en Rusland groeit het areaal hogedraadteelt, met name de belichte teelt. De afgelopen jaren investeerde Rijk Zwaan fors in nieuwe onderzoeksfaciliteiten. Zo hebben we ons veredelingsteam uitgebreid en een selectiekas met verschillende belichtingsniveaus ingericht.”

Compacte plant en sterke wortels
Een deel van het veredelingsteam richt zich specifiek op rassen die passen bij dit teeltsysteem. Spyropoulos: “Arbeidsvriendelijkheid is voor deze telers heel belangrijk. Daarom zoeken wij naar rassen met een compacte groei, een open planttype, horizontale bladeren en enkele vruchten. Omdat de teelt langer duurt, selecteren wij krachtige rassen met sterke wortels en uitgebreide ziekteresistentie.”

Succesvol in Canada en Rusland
Dat leidde de afgelopen jaren tot de introductie van meerdere rassen. Midikomkommer Mewa RZ groeide uit tot het standaardras in Rusland voor de belichte hogedraadteelt. Marcel van Koppen, crop-coördinator komkommer: “Het is een krachtig ras met goede vruchten. Ook de lange komkommer Lohengrin RZ heeft een goede positie opgebouwd in de belichte hogedraadteelt in Rusland en Canada. Het ras geeft zware vruchten en is sterk tegen het komkommerbontvirus CGMMV. Datzelfde geldt voor Verdon RZ, het belangrijkste zomerras in Canada. Het ras is ook nog meeldauwresistent en maakt de langere komkommers, die voor deze markt zijn gewenst.”

Drie nieuwkomers
Inmiddels zijn er drie nieuwe rassen geïntroduceerd voor de voorjaarsteelt, die nu op 39 hectare worden geteeld. Van Koppen: “Het ras 24-283 RZ past bij belichte hogedraadteelten tussen 80 en 100 µmol, waarmee telers het seizoen vervroegen. Komkommerras 24-282 RZ wordt nu geteeld bij een belichtingsniveau van meer dan 180 µmol. Het nieuwe ras 24-280 RZ presteert het beste in de onbelichte hogedraadteelt. De start van het seizoen is bij alle teelten erg goed. We volgen de prestaties op de voet.”

Op weg naar automatisering en LED
Naast nieuwe rassen voor de hogedraadteelt zijn meer innovaties van Rijk Zwaan in komkommers te verwachten, vertelt de veredelaar. “Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar automatisering en belichting met LED’s in komkommer. Rijk Zwaan volgt deze ontwikkelingen nauwgezet en werkt aan nieuwe rassen die samen met een oogstrobot of een verbeterd lichtrecept de komkommerteelt naar een hoger niveau gaan brengen.”

Het veredelingsteam van Rijk Zwaan werkt verder aan rassen die ziekteresistentie combineren, bijvoorbeeld tegen wortelziekten Pythium en Fusarium. Spyropoulos: “Vooral door de langere teeltduur is dit voor hogedraadteelten van groot belang. We hebben nog genoeg werk te doen.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven