Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Richard Hartensveld, Schenkeveld:

"Diepe buiging voor arbeidsmigranten die blijven"

Tholen - Hoeveel arbeidsmigranten er in de glastuinbouw werkzaam zijn, wordt misschien pas echt duidelijk als een deel van hen door de coronamaatregelen niet naar Nederland kan afreizen. “Vanuit Polen kunnen ze gelukkig nog wel komen, maar uit Roemenië, Moldavië, Hongarije en Bulgarije kunnen ze niet afreizen”, vertelt Richard Hartensveld van tomatenkwekerij Schenkeveld. “Voor nu hebben we gelukkig voldoende mensen beschikbaar, maar over de komende periode maken we ons wel meer zorgen.”

Lockdown
Schenkeveld teelt jaarrond tomaten, zowel belicht als onbelicht. “Het is niet zo dat tomatenkwekers die jaarrond telen geen pieken hebben met de oogst. Ook bij ons nemen de werkzaamheden in het voorjaar en de zomer toe. De eerste onbelichte tomaten hebben we net geoogst.” De tomatenteler heeft ongeveer 80 man in vaste dienst, maar ook veel flexwerkers. Een deel van de arbeidsmigranten die er werken gaan rond de kerst naar huis, om rond deze periode weer terug te komen. “Uit andere landen dan Polen zouden ze ook graag komen, maar ze zitten in lockdown en kunnen geen kant op. Afreizen is onmogelijk.”

Geen paasweekend
De Poolse werknemers die al in Nederland zijn, gaan vaak met Pasen een lang weekend naar huis. “Veel van hen besluiten dat nu niet te doen. Als ze namelijk naar Polen gaan zijn ze niet een weekend weg, maar drie weken. Als ze daar zijn moeten ze namelijk eerst een tijd in quarantaine. Dat betekent ook dat ze die weken geen inkomsten hebben. Ik waardeer het dat ze hier over nadenken en toch besluiten te blijven.” Op Twitter maakt Richard daarom een diepe buiging voor arbeidsmigranten.


Arbeidsmarkt
Het zal de komende weken drukker worden en om al het werk te verzetten moet er naar oplossingen worden gezocht. “We zien dat er vanuit de sierteelt veel aanbod is en ook de bouw, waar veel uitzendkrachten werkzaam zijn, loopt iets terug. Verder werken er op Schiphol veel uitzendkrachten in de logistiek en ook bij de bloemenveiling, waar de handel nu op een laag pitje staat. Natuurlijk werken we het liefst met ons eigen ervaren personeel. Het snoeien, bladsnijden en oogsten vergt wat ervaring en het opleiden duurt toch weer twee of drie maanden. Toch moeten we nu eenmaal roeien met de riemen die we hebben.”

Voor meer informatie:
Schenkeveld
www.schenkeveld.co
info@schenkeveld.co