Luc Vanoirbeek, VBT

"Aantal dagen dat seizoenarbeiders mogen werken wordt verdubbeld in België"

Overal in Europa wordt het moeilijker om aan voldoende seizoenarbeiders te geraken om het vele werk dat zich aandient op de bedrijven de baas te kunnen. Dit is ook het geval in België. Omwille van de coronacrisis komt de instroom van seizoenarbeiders zeer traag op gang.

"De groenten- en fruitsector heeft van bij de aanvang van de crisis gewezen op dit probleem. De Belgische Minister van Arbeid Nathalie Muylle heeft dit signaal snel opgevangen en heel gepast gereageerd door de mogelijkheid te geven aan de seizoenarbeiders die willen werken in de groenten- en fruitteeltsector om het dubbele aantal dagen te presteren", aldus Luc Vanoirbeek van het VBT. 

Driedubbele winstsituatie
Concreet betekent dit dat in het jaar 2020 het aantal dagen dat een persoon kan werken als seizoenwerknemer in de tuinbouw verdubbeld wordt. De 65 dagen die gelden in de tuinbouw worden zo op 130 dagen gebracht aan dezelfde sociale zekerheidstarieven.

"Dit is zeker een stap vooruit maar er zal volgens ons meer dienen te gebeuren om onze groenten en fruit op een vlotte manier geoogst te krijgen", stelt Vanoirbeek. "Daarom vraagt de sector dat er een mogelijkheid gecreëerd wordt voor de mensen die tijdelijk werkloos zijn om op een sociaal en fiscaal voordelige wijze hun tijdelijke werkloosheid kunnen combineren met het helpen op tuinbouwbedrijven."

"Dit is een driedubbele winstsituatie. De tijdelijke werkloze krijgt de kans om zijn koopkracht op peil te houden, de overheid betaalt een iets lagere werkloosheidsuitkering en de groenten en fruittelers kunnen beschikken over voldoende mensen om hun producten  geoogst te krijgen", besluit Luc.

Voor meer informatie:
Luc Vanoirbeek
Algemeen Secretaris
Verbond van Belgische
Tuinbouwcoöperaties (VBT)
Tiensevest 136
B-300 Leuven
+32(0)1620 0080
info@vbt.eu   
www.vbt.eu       


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven