onderzoek naar mogelijkheden plantenstoffen in plaats van vernietigen product

Telers gezocht, juist nu, om reststromen te verwaarden

Veel tuinbouwproducten worden momenteel vernietigd. Dat is zonde, vindt een aantal tuinbouwpartijen, waaronder VARTA en Greenport West-Holland. Daarom willen ze zoeken naar alternatieven voor die bloemen, planten en groenten, en dan met name voor de plantinhoudsstoffen. Die alternatieven bestaan uit nieuwe toepassingen en nieuwe afnemers.

Greenport West-Holland is de regionale netwerkorganisatie van overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en kennisinstellingen. Samen werken zij aan een vitale en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster. VARTA is het laboratorium van kwekerij GOVA in Nispen. Beide partijen werken al enige tijd samen binnen het programma Biobased Greenport West-Holland.

Verwaarden van reststromen
Willem Kemmers, projectleider van Biobased Greenport West-Holland: "We zijn al enkele jaren bezig met het opzetten van verwaarden van reststromen. Dat begrip heeft door de coronacrisis een andere invulling gekregen. Samen met SIGN, Royal FloraHolland en Green Chemistry Campus zijn we half maart gaan inventariseren welke gewassen nu vernietigd worden, en welke telers willen meewerken om een betere bestemming voor die producten te vinden. Vervolgens gaan we onderzoeken welke plantinhoudsstoffen nog gebruikt kunnen worden uit de producten die vernietigd zouden worden."

Andere toepassingen
Het gaat bij het onderzoek dus om relatief eenvoudig te oogsten plantinhoudsstoffen, dus onderdelen van de gewassen of de vruchten die een andere toepassing kunnen krijgen. Voorbeelden daarvan zijn stoffen zoals etherische olie, geur- of kleurstoffen, of die gebruikt kunnen worden in de bouw of medische sector. Hiervoor is meer kennis nodig over de plantinhoudsstoffen van producten die momenteel 'over' zijn. "Op basis daarvan kan gekeken worden of de afnemers waar we nu al contact mee hebben hier een bestemming voor hebben, of dat we andere afnemers moeten benaderen. Uiteindelijk is het doel om, na deze acute situatie, ook op langere termijn, verdienmodellen te ontwikkelen voor ‘bij-producten’ uit de tuinbouw."

Om deze mogelijkheden te onderzoeken, wordt nu gezocht naar financiers van dit praktijkgericht onderzoek. Daarnaast zijn de partijen nog steeds op zoek naar telers die nu, maar ook normaal gesproken, producten over hebben en ter beschikking willen stellen. Deze telers kunnen zich melden via deze website of via de email. Inmiddels hebben zich al enkele telers gemeld.

Bron: Greenport West-Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven