Corona-update tuinbouw

Duidelijkheid in landelijke handhaving 1,5 meter afstand nodig voor land- en tuinbouwwerk

Probeer alles wat er over corona gezegd wordt maar eens bij te houden. Een flinke klus. Daarom hierbij weer een overzicht van wat er zoal rond het onderwerp gezegd en geschreven is sinds de update van 31 maart. Dit keer o.a. een oproep om duidelijkheid in de handhaving van de 'anderhalvemeterregel'.

Over die richtlijn, of regel zo u wilt, bereikten de Taskforce Arbeid namelijk tegenstrijdige berichten. Zo gingen de gemeenten Westland en Horst aan de Maas, zo bleek gisteren al, tegenovergesteld met de maatregelen om. En die onduidelijkheid, daarop zit niemand nu te wachten. Reden voor Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland, een van de partijen in de Taskforce, om om duidelijkheid te vragen. 

“De volksgezondheid staat voorop. Daarbij, als we nu de regels niet respecteren of onze uitzendbureaus doen dan niet, dan werkt dat averechts op de snelheid waarmee we het virus met elkaar kunnen overwinnen”, aldus voorzitter Glastuinbouw Nederland Sjaak van der Tak. De meeste ondernemers doen er alles aan de 1,5 meter regel te respecteren. Veel ondernemers laten frequenter rijden of gebruiken meer auto’s. Elkaar helpen is het advies." 

Lees meer bij Glastuinbouw Nederland

Derde webinar Werkgeverslijn over impact coronamaatregelen

Op woensdag 1 april 2020 om 13.00 uur organiseert de Werkgeverslijn land- en tuin-bouw een derde webinar over de impact van de coronamaatregelen voor werkgevers in de agrarische sector. Tijdens het webinar kunnen werkgevers vanuit huis gratis meekijken en vragen stellen. De eerste twee webinars zijn hier terug te kijken.  
 
De Werkgeverslijn geeft tijdens het webinar, dat 30 tot maximaal 45 minuten duurt, een update over het laatste nieuws vanuit de sector, zicht op de betekenis van de maatregelen van de overheid en over de acties vanuit de Taskforce Arbeid. Vragen die tijdens het webinar gesteld worden, worden direct in de uitzending beantwoord, of later bij de veelgestelde vragen op de website.

Aanmelden kan hier.

Marc Calon bij BNR: ‘Voedselketen hangt af van open grenzen’
In het radioprogramma BNR’s Big Five interviewde Roelof Hemmen gisterochtend LTO-voorzitter Marc Calon te gast om hem te laten vertellen over de gevolgen voor de land- en tuinbouw, de oplossingen die LTO aandraagt en de maatregelen van het Kabinet. Ook stikstof kwam kort aan bod. Calon: "Als de export van landbouwproducten terugvalt, is dat een risico voor de voedselvoorziening in andere landen."

Luister hier het volledige interview terug.

Update Crisisteam LTO Nederland
Het crisisteam van LTO Nederland werkt aan verschillende maatregelen om de land- en tuinbouwsector door deze moeilijke tijden te helpen. Dat gebeurt in samenwerking met de drie regionale LTO’s en diverse aangesloten organisaties. Op de pagina staan alle berichten en infographics verzameld. In de update geeft LTO puntsgewijs weer waar op dit moment de belangrijkste inzet wordt gepleegd.

Bekijk de volledige update hier

Meer hand- en oppervlakken desinfectantia tegen coronavirus voor professioneel gebruik toegestaan door het Ctgb
Met alle regels omtrent desinfectiemiddelen wordt in crisistijd ruimhartig omgesprongen. Alle toegelaten én vrijgestelde middelen om oppervlakten te desinfecteren werden nog maar eens op een rijtje gezet.

Bekijk hier de volledige lijst

Coronacrisis serieuze economische consequenties voor de land- en tuinbouw 
Roel Jongeneel, landbouweconoom, legt in een korte video uit waarom de economische consequenties van de crisis in de Nederlandse land- en tuinbouw serieuzer zijn dan sommigen denken. Roel: "De Nederlandse landbouw is erg afhankelijk van exportmarkten. Door de logistieke problemen in bijvoorbeeld China levert dat druk op op de vraag naar Nederlandse producten, wat resulteert in prijsdalingen in verschillende sectoren."

Bron: Wageningen University & Research

Bemiddelingsplatforms worden veel gebruikt
Inmiddels zijn de twee platforms in de land en tuinbouw helponsoogsten.nl en werkenindelandentuinbouw.nl ongeveer een week in de lucht. Er wordt goed gebruik gemaakt van gemaakt. Via de platforms worden inmiddels 7000 arbeidskrachten aangeboden. Er zijn ongeveer 170 ondernemers geregistreerd die mensen zoeken. De platforms voorzien er in dat regionaal kan worden gezocht. De eerste matches zijn inmiddels gerealiseerd. Individuele telers die gebruik maken van deze platforms zijn allereerst positief enthousiast en positief over de snelheid waarmee de ontwikkeling van de platforms tot stand zijn gekomen.

Lees een beschouwing hierover bij Werkgeverslijn land- en tuinbouw


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven