Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
waterschap Aa en Maas

Nieuwe regels voor beregenen met grondwater, meer tijd voor indienen bedrijfswaterplan

Nu telers steeds vaker te maken hebben met extreme weersomstandigheden en de invloed daarvan op de grondwaterstanden, is het noodzakelijk dat er bewuster met grondwater wordt omgaan. Dat is voor waterschap Aa en Maas reden om de regels rond het onttrekken van grondwater aan te passen.

De nieuwe regels hebben met name gevolgen voor ondernemers in de glastuinbouw, substraatteelt of containerteelt, omdat zij over een bedrijfswaterplan moeten gaan beschikken. Medio oktober 2019 is aangegeven dat de nieuwe regels per 1 januari 2020 van kracht zouden worden. Dit is nu aangepast naar 1 januari 2021, omdat de veranderingen die ondernemers moeten doorvoeren in hun bedrijf meer tijd kosten.

Wat is een bedrijfswaterplan?
In het bedrijfswaterplan geeft de ondernemer aan welke waterbesparende en waterconserverende maatregelen het bedrijf al heeft genomen. Zo laat de aanvrager van de vergunning zien dat het bedrijf zuinig en bewust omgaat met water. Het aantal maatregelen hangt af van de omvang en locatie van de onderneming. In het bedrijfswaterplan staat ook waar nog winst te behalen is om zuiniger met water om te gaan en of er al nagedacht is over het maken van afspraken met anderen.

Hoe wordt een bedrijfswaterplan gemaakt?
De huidige vergunning wordt vervangen door een melding (deze is eenvoudiger en sneller aan te vragen dan een vergunning) en een bedrijfswaterplan. De melding en het bedrijfswaterplan dient de ondernemer zelf in bij het waterschap. De formulieren en de te doorlopen stappen die hiervoor nodig zijn, staan op de website.

Bron: Waterschap Aa en Maas

Publicatiedatum: