Corona-updates

Oproep Rob Baan: "Repareer de gezondheid van Nederland"

Het kabinet heeft gisteren besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Onder andere horecagelegenheden en sportaccommodaties blijven dus dicht tot en met 28 april. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

"Continuïteit van de voedselvoorziening is niet in het geding"
Op 12 maart heeft de Tweede Kamer het kabinet via een motie opgeroepen om de voedselproductie en bevoorrading van winkels te waarborgen en daartoe verschillende scenario’s uit te werken. De continuïteit van de voedselvoorziening heeft de volle aandacht van het kabinet en de sector. Alle partijen die betrokken zijn bij de voedselvoorziening verzekeren dat de continuïteit van de voedselvoorziening niet in het geding is; er wordt ruim voldoende voedsel geproduceerd en er is meer dan genoeg voorraad aanwezig in de distributiecentra. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan de Tweede Kamer.

Op dit moment wordt aan de hand van verschillende scenario’s geïnventariseerd welke knelpunten zich mogelijk kunnen voordoen bij de voedselvoorziening. Een eerste analyse wijst uit dat de continuïteit van de voedselvoorziening niet in gevaar is, ook niet in de scenario’s dat de huidige maatregelen voor een periode van enkele maanden van kracht blijven of als deze stringenter worden. Wel kan het zo zijn dat op langere termijn en bij sluiting van grenzen sprake is van een vermindering in de keuzemogelijkheden, maar ook dan is er nog steeds voldoende gezond voedsel voor iedereen in Nederland.

Minister Schouten zet zich ervoor in om ook te waarborgen dat de aanvoer van de volgens de eerste analyse noodzakelijke hulpmiddelen, zoals verpakkingsmateriaal, voldoende blijft. Zo moeten bij eventuele grenscontroles 'green lanes' worden ingericht om essentiële transporten sneller en makkelijker te laten verlopen.

Bron: Ministerie van LNV


Toolbox en handleiding beschikbaar campagne 'Zorgt u voor elkaar?
Afgelopen zaterdag is de campagne 'Zorgt u voor elkaar? Zorgen wij voor uw groenten en fruit' gelanceerd. "Met deze campagne vragen we aandacht voor de inzet van medewerkers in de groente- en fruitketen: van telers en plukkers, verpakkers en handelaren, tot chauffeurs, vakkenvullers en de groenten- en fruitspecialist. We helpen consumenten om juist nu volop voor groenten en fruit te kiezen. We hebben erg veel positieve reacties ontvangen", aldus GroentenFruit Huis. 

Toolbox en handleiding
Klik hier voor de toolbox en uitgebreide handleiding. "Met deze handleiding en de bijbehorende beelden kunt u meehelpen om de boodschap verder te verspreiden via uw eigen kanalen. Ondertussen werken we hard aan een verdieping en uitbreiding van de campagne. We zullen u daarvan op de hoogte blijven houden."

STER
In deze crisistijd is er vanuit de STER het aanbod voor brancheorganisaties om zendtijd te krijgen voor een commercial die gerelateerd is aan deze tijd. "We hebben dit verzoek ingediend en dit is gehonoreerd. Dat zal betekenen dat de video binnenkort dus ook uitgezonden zal worden op de televisie. Zodra we meer informatie hebben m.b.t. bijvoorbeeld uitzendmomenten, zullen we dit met u delen op onze website", besluit GroentenFruit Huis. 

Handel:

Rob Baan
Oproep: Repareer de gezondheid van Nederland
‘Overleven begint bij gezonder leven en eten’ vertellen Jutka Halberstadt en Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam afgelopen week in het Parool. Bij eerdere griepepidemieën bleek dat mensen met obesitas en diabetes relatief vaak moesten worden opgenomen op de intensive care. Dit zijn aandoeningen die met een gezonde levensstijl goed te voorkomen zijn: een levensstijl waarin verse groenten en fruit de basis vormen, schrijft Rob Baan in een oproep. 

Het is daarom vreemd dat er in deze crisissituatie, land- en tuinbouwbedrijven zijn die groenten moeten weggooien, omdat deze producten de consument niet bereiken. Dit zijn bijvoorbeeld kwekers zoals wij; Koppert Cress, die normaal gesproken de horecamarkt beleveren, die op dit moment op last van de overheid volledig gesloten is. ‘Even overstappen’ naar de supermarkten is er voor deze bedrijven niet bij. 

Klik hier om de hele oproep van Rob Baan te lezen.

Teelt:

Handhavers gaan controleren bij aspergeteelt
De gemeente Horst aan de Maas gaat controleren of telers zich wel aan de coronaregels houden. Er zijn zorgen over het vervoer van onder meer aspergestekers die te veel mensen in een busje worden vervoerd. Volgens Omroep Horst aan de Maas gaan handhavers controleren of er bij de oogst rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen van het kabinet.

 

Arbeid: 

België: regels gelegenheidswerknemers landbouw versoepeld wegens nood aan werkkrachten
Bij de start van het oogstseizoen in de land- en tuinbouw hebben minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) en haar collega van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) de regels rond gelegenheidswerkers versoepeld om voldoende plukkers in het algemeen en buitenlandse plukkers in het bijzonder ter beschikking te hebben.

"Duitsland wil alle tomaten verpakt, dus dat betekent extra werk"
De stroom aan seizoensarbeiders neemt af, maar het werk neemt toe. Zo wil Duitsland alle tomaten voortaan verpakt hebben en dus zijn er extra handjes nodig, vertelt Sonja Timmermans van uitzendbureau NL Jobs aan de WOS dat een nieuwe rondgang langs uitzendbureaus deed. 

Lees hier het hele bericht met ook aandacht voor het vervoer en de 1,5 meter afstand die ook dan moet worden aangehouden. 

Retail:

Fabrikant plastic anti-coronaplaten draait overuren
Terwijl veel ondernemers door de coronacrisis met de handen in het haar zitten komen ze bij Vos kunststoffen in Veen juist handen tekort. Het bedrijf dat plastic anti-coronaplaten maakt voor winkels, moet overuren draaien om aan de vraag te voldoen. "Het is nu niet aan te slepen, maar je weet natuurlijk niet hoe lang het gaat duren, het kan straks ook zo weer voorbij zijn", zegt Vos. 
 
Supermarkt zet gratis groenten en fruit neer voor mensen in nood
Een mooie actie van Darya Market aan de Rembrandtweg. De supermarkt biedt gratis groenten en fruit aan voor mensen die het echt nodig hebben. De eigenaar heeft buiten enkele kistjes gestald en daaruit mogen de hulpbehoevenden wat meenemen. 

Detail:

Drukke tijden voor landwinkels
Het is een drukte van belang bij landwinkels in Nederland. Door de coronacrisis kiezen steeds meer mensen ervoor om hun producten lokaal te kopen. Bij Landwinkel Valenkamp in Rosmalen is vooral één product heel populair. 'Broccoli, want daar zit veel vitamine C in', zegt Kim Valenkamp.

Logistiek: 

IRU roept EU op tot schrappen grenscontroles transport
De Europese Commissie heeft de EU-lidstaten afgelopen week opgeroepen zogeheten ‘Green Lanes’ in te stellen voor goederentransport bij grensovergangen. De maximale vertraging zou 15 minuten mogen zijn, maar in realiteit staan er nog steeds lange files op sommige plekken. De International Road Transport Union (IRU) roept de lidstaten nu op om elke systematische vorm van grenscontrole achterwege te laten.

Overige informatie:


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven