renovatieploeg Luiten werkt in het ritme van de teeltwissel mee

Nieuwe rolgeveldoeken en powerrollers geven kassen Lans een opfrisser

Tholen - Het is de tijd van de teeltwisseling in de belichte tomatenteelt en dus is het ook hét moment voor onderhoud. Sommige klusjes kunnen ook tijdens de teelt wel gedaan worden, maar rolgeveldoeken vervangen als de kas vol planten staat, dat is geen doen.

Nu bij Lans op de verschillende locaties in Rilland het oude gewas in fases de kas uit gaat, is het aan de mannen van Luiten Greenhouses om 'als een speer' in het ritme van de teeltwissel de kas een opfrisser te geven. 

Opfrisser voor ruim zestien hectare
"We zijn halverwege week 13 met het verwijderen van de oude rolgeveldoeken, netjes achter het verwijderen van het oude tomatengewas aan", vertelt Ruud den Engelsman van Luiten. Samen met zijn renovatieteam zal hij de komende tijd voor in totaal ruim negentien hectare kas (13,7 ha en 5,5 ha) de rolgeveldoeken vervangen en tegelijk ook waar nodig de rolgevelmotoren vervangen. Later in het jaar volgt ook nog de vervanging van enkele gevels op locatie in Maasdijk.


Gevel genoeg om even vooruit te kunnen in Rilland

Inmiddels zijn de eerste nieuwe rolgeveldoeken, om precies te zijn het Ridderdoek RBO100 R FR W, in Rilland getrokken. Die doeken zijn netjes opgesplitst in delen voordat ze per vrachtwagen naar de kas werden gebracht. "Door de doeken gelijk op maat te laten maken, tillen onze jongens zich nu geen breuk en past alles gelijk netjes op de gevel."

Powerrollers
Ruud pakt zijn kladblok er even bij en rekent voor: 24 stuks doek voor kas 2 en 17 stuks voor kas 3. Waar nodig worden ook de motoren vervangen. "Dat waren soms nog echt oude beestjes die eigenlijk het gewicht van het oude doek nog maar nauwelijks aankonden."

Nieuwe powerrollers komen ervoor in de plaats en ook op een andere plek dan de oude motoren. "Daarvoor hebben we een calculatie gemaakt, zodat het doek zich straks vlotjes oprolt met de motor die zichzelf als het ware omhoog hijst."


Erwin van der Lans en Ruud den Engelsman tijdens de ondertekening van de deal waarbij namens Lans Michael en Theus als technische mannen ook betrokken zijn. 

Energiebesparend en lichtdicht
Met de renovatie, waarmee de ploeg van Luiten de komende tijd in het ritme van de teeltwisseling van de belichte tomatenteelt bezig is, zet Lans een stap op het gebied van energiebesparing. "De nieuwe doeken zijn voor zeventig procent energiebesparend, dat is echt hoog", verzekert Ruud. "Het materiaal van rolgeveldoek moet stugger zijn dan dat van horizontaal doek in de nok van de kas, dus heeft rolgeveldoek al snel een groter energiebesparend effect."

Daarbij zijn de doeken ook voor 99,9 procent lichtdicht, want ook dat is belangrijk. Vooral ook om de omwonenden tevreden te houden. "'Ja", weet Ruud, "met de ophef die er nog weleens over belichting ontstaat is het goed om dat zo goed mogelijk weg te schermen."

Voor meer informatie:
Luiten Greenhouses
www.luiten-greenhouses.com
info@luiten-greenhouses.com 

Ruud den Engelsman
ruud@luiten-greenhouses.com 


 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven