Frankrijk werft 130.000 werklozen aan om het arbeidstekort in de AGF-sector op te lossen

Het 'handengebrek' in de teelt en de verwerking van groenten en fruit is een groot probleem in vele Europese landen. De gebruikelijke buitenlandse arbeidskrachten kunnen niet meer op de werkplaats geraken vanwege de lockdown die in de meeste landen is ingesteld om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook in Frankrijk, al schieten werklozen na overheidsingrijpen nu te hulp.

De Franse minister van Landbouw, Didier Guillaume, deed vorige week dinsdag een oproep aan onder andere obers, kappers, hotelreceptionisten en iedereen die zijn of haar activiteit niet kan voortzetten via telewerk.

De minister zat niet om woorden verlegen en had het over een "grande armée” van de Franse landbouw, de term waarmee Napoleon zijn leger doopte. Hij hoopt 200.000 vacatures te kunnen invullen. Guillaume benadrukte de noodzaak van nationale solidariteit zodat elke Fransman voedsel op zijn bord zou hebben.

130.000 kandidaten
Met de campagne "Des bras pour ton assiette" zijn er al 130.000 kandidaten gevonden. De website die werd gelanceerd ter ondersteuning van de rekruteringscampagne is duidelijk. Er zijn heel weinig eisen: “Er wordt niet verwacht dat je een masterdiploma hebt. Je armen, dat is het enige dat we nodig hebben”. Vereisten zijn een goede gezondheid, niet behoren tot een kwetsbare groep en zich houden aan de veiligheidsnormen die zijn uitgevaardigd om de pandemie het hoofd te bieden.

In Frankrijk komen de seizoenarbeiders grotendeels uit Oost-Europese landen, vooral Polen en Roemenië, maar ook uit de Maghreb. Er is geen expliciet verbod dat hen verhindert het land binnen te komen, maar anderzijds is het heel moeilijk er te geraken. Ook de angst speelt mee om lange tijd in Frankrijk in een lockdown terecht te komen zonder naar het thuisland terug te kunnen keren.

Bijkomend sociologisch voordeel
Maar de asperges, de aardbeien, de tomaten en de radijzen kunnen niet langer wachten. Volgens Luc Smessaert, de vicevoorzitter van FNSEA, de belangrijkste Franse landbouwvakbond, moet vermeden worden dat hele gewassen verloren gaan want dat zou gewoon immoreel zijn.

De geïmproviseerde seizoensarbeiders kunnen daarbij helpen. Hij ziet daarenboven nog een bijkomend sociologisch voordeel: "Het is interessant en goed dat de mensen van de steden weer voeling krijgen met het platteland."

Bron: lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven