Energieadviseurs over besparing liquiditeit

"Per direct beperkt belichten om daarmee de inkoopkosten te minimaliseren"

De afdeling Energie van AAB geeft regelmatig advies aan energie-klanten. Afgelopen week is een advies opgesteld hoe om te gaan met energie om op korte termijn liquiditeit te besparen. Een van de adviezen: per direct beperkt belichten.

  • Per direct beperkt belichten om daarmee de inkoopkosten te minimaliseren.
  • Per 1 april kan een transportcontract elektra verlaagd worden om daarmee de transportnota komende maanden te drukken. Dit scheelt per maand ca. € 1/kW x contractwaarde + ca. € 1,50/kW op de maandbelasting. Stel dat een teler in het ergste geval helemaal niet meer gaat belichten komend seizoen, dan heeft deze zich in ieder geval deze kosten bespaard. Stel dat iemand dan wel weer gaat belichten, dan worden de bespaarde kosten op de jaarcapaciteit alsnog in 1x in rekening  gebracht. Dit deel kan in dat geval dus gezien worden als een uitstel van betaling. Dit moet voor 1 april geregeld zijn.
  • Voor de CO2 doserende terugleveraars wordt geadviseerd om de WKK niet op “AAN” in te bieden. Dit i.v.m. mogelijkheid op negatieve APX prijzen overdag, maar op een bepaalde minimumprijs. Wordt dat niet gehaald, dan zal teruggevallen worden op ketelstook + evt. OCAP en voorkomt men dat er verkocht wordt tegen negatieve prijzen met als gevolg hoge kosten. Indien een teler overdag draait voor CO2, dan is de richt biedprijs 5-10/MWh. Wordt dit niet gehaald, dan is onbalans het alternatief. Met alleen warmtevraag is de biedprijs hoger.
  • Indien iemand binnen één gemeente meerdere locaties met dezelfde entiteit heeft, dan kan daarvoor een ‘samenstel’ verklaring gevraagd worden. Met deze verklaring hoeft het totale verbruik slechts 1 x belast te worden in de duurdere tariefschijven (ODE en energieheffing) in plaats van per locatie.
  • Verder wordt er aan een plan gewerkt om de heffing ODE tijdelijk uit te stellen. Hoe dat eruit gaat zien is nog niet bekend, AAB verwacht dat dat met de leveranciers wordt afgestemd met als gevolg een lagere energienota. 

Bron: AAB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven