Monitoring huidmondjesopening: "stomatasensor is betrouwbaar"

Een robuuste, betrouwbare en betaalbare methode is ontwikkeld voor het monitoren van de huidmondjesopening. De mate van de huidmondjesopening bepaalt mede hoeveel een plant verdampt en hoeveel CO2 opgenomen kan worden. Als dit realtime bepaald kan worden, kan dit tot betere benutting van licht en CO2 leiden. Dat blijkt uit onderzoek van Plant Lighting in samenwerking met Let’s Grow.

Daarnaast geeft het onderzoek inzicht in de energie- en waterbalans van het gewas waardoor het indicaties geeft voor het moment van watergift, sluiting van het schermdoek, ofwel aansturing van de vernevelinstallatie.

Ontwikkeling
Dit project beoogt de ontwikkeling van een robuuste, betrouwbare en betaalbare methode om huidmondjesopening in een kassituatie vast te stellen bij middelmatig (paprika) en laag verdampend gewas (anthurium). Naast een beoordeling van verschillende modellen en meetsystemen werden er ook validatie-metingen gedaan aan de al bestaande (en eventueel aangepaste) stomatasensor, ontwikkeld door LetsGrow.

Lees hier het hele rapport (pdf)

Lees meer bij Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven