Codema focust zich op wereldwijde voedselproductie

"Investeren in voedselproductie is een goede zakelijke beslissing"

Sinds 2017 staat Marcel Koolen als CEO aan het roer bij Codema. Hij nam het stokje over van oprichter Maarten de Jager die met vooruitziende blik diverse tuinbouw specialisten samenvoegde tot Nederlands vooraanstaande leverancier van tuinbouw oplossingen. Aan hem de taak om de internationale ambities waar te maken en tegelijkertijd zijn eigen visie te verwezenlijken.

In een gesprek met Marcel Koolen, dat nog voordat het coronavirus ook in Europa begon rond te waren werd gehouden, wordt besproken hoe de tuinbouwmarkt verandert en wat dit van Codema vraagt. Daarbij kijkt Codema niet alleen naar haar veranderende propositie maar ook naar de visie en hoe deze heeft geleid tot een in de markt unieke strategie.

Markt voor tuinbouwoplossingen verandert
“We komen uit een wereld waarin onze klanten, tuinders die het bedrijf overnamen van hun ouders, veel weten van de techniek. Ze weten precies wat ze moeten hebben. Deze mensen kiezen voor elk individueel aspect van hun operatie voor de beste oplossing, bijvoorbeeld een logistiek systeem van Hawe of een wateroplossing van B-E De Lier.

Tuinbouw is de laatste jaren namelijk een gewilde bestemming voor het geld van investeerders die op grote schaal willen investeren in bijvoorbeeld medicinale cannabis, voedselproductie en vertical farming. Maar ook de sierteelt en traditionele telers blijven ontwikkelen en groeien. Technische innovatie moet, mede door schaalgrootte, zorgen voor een hogere efficiëntie of opbrengst."

Gesprekspartner vanaf het begin
“In deze veranderende markt is het belangrijk dat we de investeerder en de ‘corporate tuinder’ op de juiste manier voorzien van informatie, kennis en het juiste perspectief. Daarna komen we tot de levering van kritische teeltsystemen. 

In de tweede plaats vraagt dit om internationale aanwezigheid. We bouwen op elk moment aan projecten in zowel Amerika, Europa en de Asia-Pacific regio met een bijzondere nadruk op China. Dat gaat verder dan een eenvoudige salesorganisatie, onze ‘license to operate’ is afhankelijk van onze capaciteit om achteraf service en onderhoud te leveren.”

Vanuit Nederland bedienen en beleveren ze de wereld en op locatie werken ze vervolgens zoveel mogelijk met lokale arbeidskrachten. In dat laatste komen veel overtuigingen samen; kostenbeheersing vanuit de klant en de invloed van Nordian Capital op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld. Maar ook de persoonlijke drijfveren van Koolen drukken hun stempel.

“Dat betekent niet dat ik veel moeilijke afwegingen maak of deze aan mijn klanten op wil leggen. Door nieuwe technologische ontwikkelingen toe te passen en te blijven werken aan zowel design als engineering, springen we al zuiniger om met grondstoffen.

Maar het begint natuurlijk met dat we bij alles nadenken of we geen betere keuzes kunnen maken. Denk aan kiezen voor groene stroom, zonnepanelen, beperken van vliegbewegingen, een hybride wagenpark en ga zo maar door. Zakelijk goede beslissingen die simpelweg beter zijn voor onze planeet. Dat is niet geheel toevallig ook essentieel voor onze investeerder, Nordian Capital. Nordian’s hele investeringsportefeuille compenseert voor al haar uitstoot door middel van gecertificeerde contracten met de Land Life Company. Deze stichting zet zich in voor de herbebossing van zo’n 2 miljard hectare land over de hele wereld.”

Gedeelde toekomstvisie
Marcel Koolen is van oorsprong Elektrotechnisch Ingenieur, maar ontdekte al snel dat een breder blikveld beter bij hem past. Dat thema is de rode draad van zijn gehele carrière, samen met zijn passie voor wat hij publieksbelang noemt. Met elke stap werd zijn speelveld groter.

“De eerste keer dat het echt klikte was bij een elektrotechnisch familiebedrijf. Daar bouwde ik in korte tijd een afdeling op waarvan de omzet gelijk was aan die van het moederbedrijf en mocht deze enkele jaren later weer afslanken. Dit soort uitdagingen heb ik op een telkens hoger niveau het hoofd mogen bieden. Eerst bij VolkerRail, tijdens de privatisering van de spoorwegen en vervolgens bij Spitzke en ABB.

Ook Codema stond bij mijn aantreden voor grote veranderingen en paste daarom goed. De belangrijkste reden voor mijn keuze is echter de gedeelde toekomstvisie. Toen ik bij VolkerRail werkte aan de mobiliteit van Nederland, merkte ik dat het dienen van het ‘publieksbelang’ mij enorm motiveert. En bij Codema gaan we verder: we helpen de wereld voeden. Een goede en efficiënte voedselproductie zorgt er niet alleen voor dat iedereen te eten heeft, maar maakt het ook een stuk minder belastend voor het milieu. Daar zet ik graag mijn schouders onder.”

Toekomst en strategie Codema: voedselproductie
De markt voor kruidenteelt nam de afgelopen jaren een grote vlucht en de legalisering van de teelt van medicinale cannabis zorgde voor een grote kapitaalinstroom waar ook Codema van profiteerde. Codema realiseerde kritieke teeltsystemen in de grootste, meest geavanceerde cannabiskassen ter wereld. Dit zijn kassen waarin voedselveiligheid en betrouwbaarheid, maar ook automatisering, belangrijker zijn dan ooit. Ook in de sierteelt werkt Codema met grote teeltorganisaties aan de toepassing van de nieuwste technologie op het gebied van bijvoorbeeld software, water, belichting en logistiek. Dit levert kennis en ervaring op die Codema direct kan toepassen op de voedselteelt.

“Investeren in voedselproductie is een goede zakelijke beslissing. De wereldbevolking groeit en daarmee ook de vraag naar voedsel. Er zijn op dit gebied veel uitdagingen waarvoor een technische oplossing noodzakelijk is en waarin Codema het verschil kan maken. Dat maakt het een goede investering voor zowel investeerders als Codema. Omdat we inmiddels in de drie belangrijkste tijdzones actief zijn, brengen we het risico van economische volatiliteit nóg meer terug. Dat maakt ons toekomstbestendig.”

Samenwerking in de keten
“Dat betekent niet dat Codema dat alleen kan doen. We werken samen met zowel kassenbouwers en ingenieur- en adviesbureaus als bijvoorbeeld wetenschappelijke onderzoekers, onderwijsinstellingen en marktonderzoekers. Mede hierdoor is Codema in staat om de uiteindelijke oplossing aan de klant te presenteren. Dat betekent dat wij verder gaan dan ooit in onze dienstverlening. Dat is ook waar de markt om vraagt.”

Op de vraag of hij tevreden is als in Codema 2024 haar internationale positie als voedselproductiespecialist verankerd heeft, antwoordt Koolen: “We moeten altijd blijven groeien, maar dat betekent niet dat het altijd draait om financiële groei. Dat kan bijvoorbeeld groei zijn in de impact die je hebt op de wereld. Of groei in kennis en kunde, de ontwikkeling van nieuwe technologieën. We moeten in beweging blijven en ervoor zorgen dat Codema ook in de toekomst haar klanten de beste propositie kan blijven bieden.”

Voor meer informatie:
Codema Systems Group
www.codema.nl
info@codemasystemsgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven