Het uniform registratieformulier dat deze week door Glastuinbouw Nederland online is gezet is slechts een formulier voor het registreren van de schade. Pas nadat een schaderegeling met indieningsloket wordt vastgesteld, komt het declaratieformulier beschikbaar.
Algemeen kan worden gesteld: ‘Hoe beter de registratie, hoe groter de kans op succesvolle declaratie. Uiteindelijk wenst de overheid zoveel mogelijk bewijslast bij declareren, met goede registratie als randvoorwaarde.
Omdat het een registratie betreft (en dus geen declaratie), wordt nu gewerkt met de gemiddelde middenprijs over drie jaar, zodat de teler een indicatie krijgt van gederfde inkomsten. Mogelijk dat er later bij de declaratie wordt gerekend met een gemiddelde weekprijs over drie jaar, die per week kan fluctueren.
Geschikt fotomateriaal
Het bedrijf dat de schade daadwerkelijk lijdt, moet dit registreren. Daarvoor kan het goedgekeurde uniform registratieformulier worden gebruikt. Zo moet het bedrijf aantonen dat het product daadwerkelijk heeft bestaan, voordat het wordt vernietigd. Indien het product wordt vernietigd voordat het op de markt komt, is het raadzaam om geschikt fotomateriaal te maken. Onder geschikt fotomateriaal wordt verstaan: minimaal voorzien van datum en herkenningspunt.
Herkenningspunt
De datum kan zichtbaar worden gemaakt met een krant of via de instelling fotodatum op de iPhone. Een herkenningspunt kan een pootnummer zijn of een medewerker die duidelijk op de foto zichtbaar is. Bij voorkeur worden er bij productvernietiging twee foto’s gemaakt: één foto van voor de vernietiging met datum en herkenningspunt en één foto na vernietiging met datum en herkenningspunt.
Bron: Glastuinbouw Nederland