Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote witgoedboeren ontdekken teeltkast

Tholen - Nu het coronavirus om zich heen grijpt en steeds meer mensen bang zijn om het huis te verlaten (of hun huis zelfs nauwelijks mógen verlaten) komen er wat probleempjes om de hoek kijken. Kun je nog veilig boodschappen doen? En wat als mensen gaan hamsteren? Waar haal je dan verse groenten en fruit vandaan? Witgoedbedrijven Miele, Samsung en LG hebben het antwoord: telen in eigen keuken.


De Miele Agrilution Plantcube is niet groter dan een koelkast

Steeds meer mensen willen hun eigen groenten en kruiden telen, maar aangezien niet iedereen een tuin tot zijn beschikking heeft, is tuinieren buiten de deur niet voor iedereen weggelegd. Toen vertical farming de kop opstak, kwamen steeds meer bedrijven met eenvoudige zelf-kweek-systemen op de markt die met gemak in een kleine woning passen.

De zelf-kweek-systemen waren voor het grootste deel tafelmodellen of apparaten die op de muur bevestigd konden worden. Inmiddels is het aantal zelf-kweek-systemen flink toegenomen en bij de Ikea, Blokker of op Bol.com zijn een tal van deze mininatuur-kassen te koop.

Miele Agrilution Plantcube
Hoewel nog niet alle huishoudens binnenshuis kruiden of groenten telen, hebben diverse startups en zelfs grote witgoedbedrijven zich op deze markt gestort. Vorig jaar maart introduceerde Miele de Agrilution Plantcube, een teeltkast voor in huis.

De volautomatische verticale kas is niet groter dan een koelkast waardoor deze makkelijk in de keuken of huiskamer past. De Plantcube is een op zichzelf staand ecosysteem met een gecontroleerd microklimaat bestaande uit zaaibedden, gereguleerde verlichting en een automatisch sproeisysteem. Het systeem wordt aangestuurd via de app Agrilution Cloud, die inzicht in het groeiproces geeft en instructies over het onderhoud en de oogst.


De zaaimatten zijn gemaakt van gerecycled textielafval

De bezitters van de Agrilution Plantcube kunnen jaarrond verse cressen, kruiden, sla en microgroenten telen. Wanneer de producten volgroeid zijn en geoogst kunnen worden, zijn deze vrij van gewasbeschermingsmiddelen.

Momenteel biedt Agrilution een assortiment van 25 verschillende soorten baby sla, kruiden en microgroenten, waaronder rode paksoi. Volgens Maximilian Lössl en zijn partner Philipp Wagner van Agrilution zijn de voedselveilige zaaimatten duurzaam, doordat ze volledig gemaakt zijn van gerecycled textielafval. “Tevens verbruikt de Plantcube net zoveel water als één krop sla die buiten op het veld groeit.”

Samsung Chef Garden
In het voorjaar van 2018 kondigde Samsung de lancering aan van een assortiment LED-tuinbouwproducten. Naast de introductie van diverse LED-lampen kondigde het bedrijf ook een aantal producten aan die zijn ontworpen voor de consument om thuis verse groenten te telen. Op de Kitchen & Bath Industry Show in Las Vegas vorig jaar liet Samsung zijn geheel nieuwe Chef Garden-technologie aan het grote publiek zien.


Changhoo Chun, adviseur van Samsung's LED-ontwikkelingsproces voor de tuinbouw

De Chef Garden integreert met de Samsung Family Hub koelkast, die al is voorzien van stroom- en wateraansluitingen. Om het fruit en de groenten te laten groeien kunnen gebruikers kiezen uit een scala aan zaadcapsules en die plaatsen in de Growing zone. In deze zone is een fogponics-technologie toegepast om mist te creëren die water en voedingsstoffen aan de planten levert.

Tevens is de Chef Garden in staat om voorspelling te doen over de groeistatus en de oogsttijd. Dankzij ze integratie met de Samsung Family Hub-koelkast kan het platform ook recepten aanbevelen op basis van fruit en groenten die klaar zijn om te oogsten, evenals producten die in de koelkast staan, hierdoor wordt het weggooien van producten geminimaliseerd.

LG Indoor Garden
Dit jaar introduceerde LG op de Customers Electronics Show in Las Vegas ook een indoor teeltkast. Net zoals de teeltkasten van Samsung en Miele maakt ook LG gebruik van gereguleerde licht-, temperatuur- en waterregeling, een smartphone-app voor groeimonitoring en diverse zaadpakketten.

Volgens LG is de niet-circulerende watervoorzieningstechnologie een belangrijk onderdeel van de Indoor Garden. Deze technologie verdeelt de exacte hoeveelheid water die de planten nodig hebben, voorkomt algengroei en onaangename geurtjes. De zaadverpakkingen bestaan uit zaden, veenmos en kunstmest en zijn geschikt om direct te planten. De eerste zaadpakketten bevatten 20 soorten groenten waaronder, romaine sla, rucola en basilicum.


De eerste zaadpakketten bevatten 20 verschillende soorten kruiden en groenten

I.p.v. vissen uit een aquarium (eten)
Maar met al die systemen is én en blijft het natuurlijk de vraag of daarmee de consument ook écht groenten en kruiden uit eigen keuken kan halen straks. Techniek is mooi, maar zelfs de beste telers met de groenste vingers moeten leren omgaan met nieuwe (teelt)technieken.

De vraag is dan ook of de consument na aanschaf écht niet meer de deur uit hoeft voor een krop sla of een paar takjes basilicum door de pasta. Hoe dan ook, het is sowieso een hippe eyecatcher in een modern interieur en aangezien je de vissen uit je aquarium niet kunt eten, is zo’n teeltkas vol verse groenten en kruiden alvast een verbetering, nietwaar?

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.