Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bouw van nieuw indoor farm Planet Farms vordert:

"Je hebt minder teeltexpertise nodig dan in een kas"

Tholen - Aan de grote weg van Milaan naar Venetië wordt een groot complex opgetrokken. Het is de bouw van een indoor farm. Volgens Roel Janssen van Signify wordt dit de mooiste indoor farm van de wereld. Planet Farms is de naam. Het gebouw bestaat volledig uit beton en hout en hangt als het ware op aan de constructie. Een vooraanstaande architect uit Italië heeft het bedacht en getekend. Van binnen en van buiten wordt het 'indrukwekkend mooi'.

De faciliteit wordt volledig geautomatiseerd. De enige én eerste persoon die het gewas aanraakt, is de consument. Het zaaien, verpakken, afwegen, verplaatsen, op pallets zetten … er komt geen mensenhand aan te pas. De transporteur brengt het naar Milaan of Venetië. De retailer legt het in de schappen. Tot slot is het de consument die thuis de verpakking pas openmaakt.

De bouw ligt nu even stil door corona.  Roel verwacht dat deze bouwstop niet lang gaat duren: ”Ze hebben het daar goed geregeld. Planet Farms is een schoolvoorbeeld. Het is een succesverhaal.”

Twee vrienden startten een onderzoekscentrum voor indoor farming.  Iedere laag heeft eigen lichtrecept met dynamisch instelbare armaturen.  Per laag zijn er twee zones. De resultaten waren goed en daarom wordt het complex uitgebreid naar een hectare. 

De farm ligt onder de rook van Milaan. De vraag naar deze producten is enorm. Roel zegt dat ze juist in deze situatie de producten wel vier keer zouden kunnen verkopen binnen de stadsgrenzen. De noodzaak voor dit product is nu heel hoog in deze absurde situatie.

Basilicum
In het onderzoekscentrum van Planet Farms zijn veel proeven gedaan met babyleaves en kruiden. En veel basilicum. Basilicum speelt een grote rol in de Italiaanse keuken. Signify had in GrowWise in Nederland al veel proeven gedaan met basilicum. Maar niet voor de Italianen. "Basilicum in Italië is onvergelijkbaar met die wij hier in Nederland kennen", aldus Roel.

"Zoals we ze in Nederland in een potje of gesneden in een zakje kopen, zien we dat niet in Italië. Voor de Italianen worden om te beginnen al andere rassen gebruikt. Er wordt anders geteeld. De Italiaanse markt vraagt naar een andere stamdikte, bladergrootte en daarmee een andere smaak. Deze is uniek. Smaak is leidend in Italië, zonder de productie uit het oog te verliezen. De focus ligt op smaakinhoudsstoffen van de basilicum."

Deze vorm van telen was juist om die reden even wennen voor de Italianen die zich gingen verdiepen in het indoor farming. Het imago van de Italiaanse keuken is dezelfde als die we ook in Nederland kennen; het ambacht van de teelt. "We kunnen van alles roepen over een indoor farm, maar ambachtelijk wordt er niet geteeld. De smaak is evenwel beter. En zoals gezegd, is dat leidend. De smaak is beter omdat er het gewas direct verpakt wordt, de afzetcirkel kort is en met de lichtrecepten kan er ook op smaak gestuurd worden."

Zoek de verschillen
Roel: ”In Europa hebben we altijd gezegd: bouw alleen een indoor farm als je niet anders kunt. Bouw anders een kas. Want dat is kostentechnisch over het algemeen het best. Alleen als er een beperking is, kies dan voor een indoor farm. Een indoor farm is een goede oplossing voor extreme klimaten, ruimtegebrek, of onvoldoende teeltexpertise. En als je geen goede teler hebt, kun je er beter helemaal niet aan beginnen.

Met de juiste technologie rondom de plant, komt het goed. Dan heb je zelfs minder teeltexpertise nodig dan in een kas. Doordat je geen invloeden van buitenaf hebt, is het beter controleerbaar en stuurbaar.”

Signify dacht aanvankelijk dat het Midden-Oosten het belangrijkste gebied zou worden voor indoor farming. Het is rijk en heeft klimaatextremen. Het komt daar ook op gang. Maar Amerika staat toch echt op nummer 1 in de wereld. Daar wordt heel veel geld vrij gemaakt voor indoor farming. Er zijn inmiddels al meer dan 30 start-ups. Amerika doet het goed: zij denken vanuit een ondernemersdrift. De vermarkting is goed. De eigen merken liggen in schappen. In het gesneden sla-schap liggen veel merken. Ieder merk heeft een eigen verhaal en daarmee kunnen ze goed differentiëren. 

In Europa wordt er met een’ tuinbouwpet’ gekeken naar indoor farming. Nederlanders denken vanuit een plant. Wat heeft de plant nodig om kwalitatief goed en veel te kunnen produceren? Die vraag staat centraal.

Roel: ”In Azië hebben de mensen een ‘technische pet’ op. Aziaten hebben de neiging om te automatiseren wat er te automatiseren valt. In Japan zie je bijvoorbeeld veel meer lagen in de indoor farm. Dat hoeft niet te betekenen dat er ook meer kilo’s worden geoogst. Integendeel, want het wordt jonger geoogst, de plant is kleiner en daardoor kwetsbaarder.”


Links Ellis, rechts Roel die alvast hint op z'n nieuwe carrièrestap. 

Afscheid Roel Janssen
Na 13 jaar Signify neemt Roel Janssen afscheid en gaat al business developer aan de slag bij een groot wijnhuis. Er kwam een mooie kans voorbij. Hij gaat met pijn in zijn hart: ”Het is zo’n mooie tijd op het gebied van indoor farming. De komende jaren gaat het gebeuren. En als Planet Farms wordt geopend (en dat zal eind 2020 / begin 2021 zijn), wil ik bij de opening aanwezig zijn. Dit is te gaaf om te moeten missen.” Roel’s opvolger is Ellis Janssen – Boxtel. Ellis gaat het indoor farm team leiden bij Signify. Inmiddels bestaat dat uit 10-30 mensen.

Voor meer informatie:

Ellis Janssen-Van Boxtel
ellis.janssen-van.boxtel@signify.com

+ 31 6 22938616

Roel Janssen
roel.janssen@signify.com
+31 6 12213370


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven