Chinese markt herstelt snel na COVID-19

"We hebben de andere kant ervan gezien"

“We hebben de andere kant ervan gezien,” zegt Israel Holby van Plantlogic, als hij wordt gevraagd naar zijn mening over de gevolgen van COVID-19 op de markt van verse producten. Het bedrijf produceert containers voor zachtfruit dat in substraat wordt geteeld. De productie van deze materialen wordt in China gedaan. Nadat het land werd getroffen door de uitbraak, zien ze nu een snel herstel.

Strikte maatregelen
“We weten dat er leven is na de uitbraak. Als andere landen dezelfde strikte maatregelen toepassen als die wij in onze Chinese fabriek en de steden daar hadden, dan zou het geen catastrofe hoeven zijn. Natuurlijk heeft het een ongelooflijke impact, maar hier in China zien we al de andere kant,” zegt Israel Holby van Plantlogic.

Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in substraatteeltpotten en containers speciaal voor de productie van zachtfruit en groenten in substraat. Hun grootste doel is om de containers of potten zodanig te ontwerpen dat de teler het gewas beter kan beheren met grotere uniformiteit en sterkere opbrengsten. En hun productie is… in China. Dat betekent dat de COVID-19-uitbraak een directe invloed had op hun bedrijf.

Maatregelen zoals niet samen eten en het dragen van maskers werden meteen na het Chinese Nieuwjaar ingevoerd. Het eerste doel van Plantlogic tijdens de uitbraak was de persoonlijke veiligheid van collega’s, klanten en hun gezinnen. “En daarna moesten we tegemoet komen aan de beloftes die we hadden gedaan aan onze klanten op een veilige manier.”

De potten die Plantlogic produceert, zijn steriel wanneer ze uit de machines komen. De mensen die ze aanraken moeten nu hun handen nog vaker wassen, maar ze droegen ook al handschoenen. De meeste verwerkingsprocessen gebeuren door robots. “Het grootste verschil is dat ze nu ook maskers op moeten, om hun collega’s en zichzelf te beschermen. De productielocatie zelf is erg schoon en ook eenvoudig schoon te houden. Het beperkte menselijke contact ter plaatse wordt onder controle gehouden.”

Marktinvloed
Natuurlijk heeft de crisis ook invloed op de markt. Er is een kleine toename in verzendkosten en er was sprake van een beetje vertraging. De meeste potten worden verscheept in een grote container. Als de hoeveelheid boten verandert, verandert de prijs mee. Israel: “maar de verzending is niet het grootste deel van onze kosten.”

Normaal gesproken reizen werknemers naar de locatie wanneer de potten worden geleverd, zodat ze de container kunnen uitladen. Nu kunnen ze dat niet doen. Dat is onhandig, maar ze daarom wordt de productie nog niet stopgezet. Het is namelijk niet onmogelijk om te leveren zonder het team ter plaatse. Ze helpen klanten via video’s en e-mail. Voor het ontwikkelen van nieuwe producten moet het team wel naar de locatie toe. “Je moet de planten met eigen ogen zien, dat kun je niet op afstand doen.”

De crisis heeft ook een impact op de vraag. Klanten wachten voor ze de stekker uit projecten trekken. Maar er is een positieve kant aan dit alles, want er is nu extra tijd voor onderzoek en ontwikkeling en operationele projecten, ook al zijn deze moeilijker om op te zetten en uit te voeren wanneer je niet op bezoek kunt bij de testlocaties.

Groeiende markt
Mensen stoppen gelukkig niet met het eten van groenten of zachtfruit wanneer ze in quarantaine zitten. Het zaaien van gewassen had wat vertraging in China, omdat er niet genoeg medewerkers waren. “Maar alles keert langzaam aan weer terug naar het normaal.” Daarnaast is de markt alweer hersteld in China. “Er is daar geen grote afname geweest in de vraag naar voedsel of fruit. Mensen gaan zelfs gezonder eten. En niemand praat over overschotten aan blauwe bessen of tomaten,” voegt Israel eraan toe. “Er is nog altijd een hongerige markt die we moeten voeden! En onze klanten zijn geen bedrijven die kreeft leveren. Zij zien wel een afname in de vraag. Onze klanten produceren hele gezonde producten.”

De bezorgservices werken ook normaal, ook al gaan mensen niet veel uit eten. “Er zijn geen tekenen van gevolgen voor de voedselveiligheid. Bij zachtfruit zijn de veiligheidsstandaarden al erg hoog, oogstmedewerkers moeten hun handen continu wassen. Het enige verschil bij de zachtfruitteelt is dat ze nu ook maskers moeten dragen.”

“We hebben geen visa nodig om te reizen”
Israel zegt dat de sector deze crisis kan overleven. Voor Plantlogic keert alles in China weer terug naar normaal. “Als we worden gevraagd om producten te leveren en we die kunnen produceren, dan zeggen we ja. Natuurlijk hebben we wat vertragingen gehad, maar niets waar we niet van kunnen herstellen. Gelukkig worden robots niet ziek en hoeven ze ook niet in quarantaine. Ons bedrijf is weer 100% in bedrijf.” Maar het belangrijkste voor hem is dat zijn team gezond blijft. Dat is dan ook de grootste investering die het bedrijf heeft gedaan – het beschermen van het team.

“Wat leren we van deze situatie? We zijn op zoek naar sterke communicatiekanalen die niet afhankelijk zijn van fysieke aanwezigheid. Dit moeten we werkbaar maken en dat is een operationele uitdaging. We moeten vertrouwen hebben in ons team.”

Voor meer informatie:
Ana Cristina García  
Plantlogic
Mobile: +52 (33) 2477-4331 (Whatsapp)
ana.garcia@getplantlogic.com  
www.getplantlogic.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven