Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Barry Enthoven, LEMA Tomaten:

"We hebben nu een beter inzicht in de plaagdruk"

Bedrijfsleider Barry Enthoven van LEMA Tomaten in Naaldwijk, het 5,5 hectare grote bedrijf van Ruud Leerdam en Rob van Marrewijk, gebruikt de Natutec Scout app. Sinds oktober 2019 werkt Barry met de app: "Het scouten met behulp van de app gaat snel dankzij de digitale beeldherkenning van de scanner en de verbinding met het dashboard van Koppert. Je krijg snel de analyses in de vorm van duidelijke grafieken terug. Er is dus snel een goed inzicht in de plaagdruk."

"Met de app zijn wij nu minder tijd kwijt aan de gewasbescherming. Belangrijker is dat we een beter inzicht hebben in de plaagdruk. En ook zien we in een oogopslag of de bestrijders het bijhouden. Er is een intensief contact op afstand met de consultant van Koppert met Natutec Scout als tool. Dat maakt het mogelijk om snel de nodige maatregelen te nemen, op basis van advies van de consultant. Je kunt er eerder bij zijn."


Barry Enthoven, bedrijfsleider bij LEMA tomaten

Een drempelwaarde als alarmbel
De Natutec Scout app werkt met een drempelwaarde van de plaagdruk. De teler bepaalt de hoogte van die drempel, desgewenst samen met zijn consultant. De drempelwaarde voorkomt onnodig werk. Immers, bij twee wittevliegjes per vierkante meter of enkele tripsen is er weinig aan de hand. Het heeft geen zin dat de software dergelijke metingen rapporteert. De drempelwaarde werkt dus als een alarmbel. Zodra de plaagdruk de drempel overschrijdt, is dat een signaal voor de teler om maatregelen te nemen.

Snel en precies reageren
Een kenmerk van de app van Koppert is dat de consultant op afstand kan meekijken. Bij LEMA Tomaten is dat Floris van der Helm. "Als het nodig is kan ik op afstand meteen adviezen geven", zegt Floris, "of alvast nadenken over noodzakelijke veranderingen in de strategie. Juist in deze tijd van virussen voor zowel mens als gewas is dit van groot belang.  Er is geen tot beperkte mogelijkheid tot live contact. Terwijl het toch noodzakelijk is om de IPM-situatie goed onder controle te houden.

Met de app halen de teler en zijn consultant veel meer gegevens binnen over de stand van zaken. Dat maakt het mogelijk om sneller en preciezer te reageren. Hij kan trouwens ook chemische bespuitingen in de app invoeren."

Een beter inzicht
De organisatie van de biologische gewasbescherming vraagt met de Scout app ook minder tijd. Barry: "Dankzij de ingebouwde plattegrond van onze kassen zien we nu precies waar de druk zit en hoe die zich ontwikkelt. Daardoor zien wij ook of de bestrijders een plaag beteugelen of dat we in de strategie accenten moeten gaan verleggen."

Locaties, kassen, afdelingen
Met behulp van de greenhouse-editor in de Natutec Scout app kan de teler de plattegrond van zijn kas werkelijkheidsgetrouw inprogrammeren. In die plattegrond maakt de software de ontwikkeling van de plaagdruk grafisch zichtbaar. Dat kan per bedrijfslocatie als er meerdere vestigingen zijn, per kas en tot op het niveau van afdelingen. 

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
info@koppert.com
www.koppert.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven