Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Gebroeders Vahl over het hoe en waarom van hun aardwarmtekeuze:

"We hebben voor de komende 15 jaar onze energieprijs afgedekt"

De glastuinbouwsector moet een grotere bijdrage leveren aan de energietransitie en is daar volop mee bezig. Een grote uitdaging voor velen, maar de Gebroeders Vahl - komkommertelers die sinds 2012 hun kassen met duurzame aardwarmte verwarmen -  zien kansen: “We blijven niet eeuwig afhankelijk van gas,” zegt Kees Vahl. “Daarom kun je maar beter investeren in duurzamere energiebronnen.”

1. Wat is het geheim achter de Gebroeders Vahl?
“Doorzettingsvermogen. Dat is echt het allerbelangrijkste als je de overstap naar aardwarmte maakt. Het duurde bij ons jaren voordat we de juiste vergunningen en financiering binnen hadden. Aardwarmte valt namelijk onder de Mijnbouwwet: als tuinder moet je aan dezelfde eisen voldoen als olie- en gasbedrijven. Je hebt echt de steun van lokale overheden hard nodig in dit traject, anders red je het niet.”

2. Wanneer dacht je: het moet anders?
“De gedachte om gebruik te maken van een alternatieve energiebron speelde al eerder. Mijn vader en oom waren in 2005 bijvoorbeeld al bezig met een houtketel. In 2008 schoot de gasprijs ook nog eens flink omhoog. Dat was het moment waarop wij samen met een aantal andere telers uit de regio besloten om ons te verdiepen in aardwarmte.”

“Dat we een familiebedrijf zijn dat altijd al bezig was met de natuur en planten werkte ook in ons voordeel. We zijn ons ervan bewust dat we de aarde niet onbeperkt kunnen uitputten en hebben het geluk dat we als familie investeringen en beslissingen op de lange termijn kunnen maken.”

3. Wie was jouw leraar?
“Het meeste leerde ik uit de praktijk, van mijn vader Tonnie en oom André. Je werkt als tuinder in een enorm dynamische omgeving. Natuurlijk ben je bezig met je producten, maar ook met allerlei uiteenlopende dingen zoals verpakkingen, klantcontact en energiebesparing. Je bent continu aan het ondernemen en daardoor blijf je leren.”

4. Wat moet je als eerste doen bij gasloos telen?
“Zorg dat je goede contacten legt met lokale overheden én doe het niet alleen. Meerdere telers kunnen van één warmteput gebruikmaken, dus zoek elkaar op. Wij werken zelf ook vanuit een clusterverband. Dat maakt het veel makkelijker om vergunningen en financieringen aan te vragen.

Als dat voor nu nog een te grote investering is, dan is mijn tip: begin met andere energiebesparende maatregelen. Veel telers zijn bezig met het “Nieuwe Telen”. Daarin testen zij bijvoorbeeld met dubbelschermen, lagere temperaturen en LED-verlichting.”

5. Wat zijn de risico’s van gasloos telen?
“Je haalt water uit de grond en dat proces moet helemaal veilig verlopen. Wij behoorden zelf tot de vierde warmteput in Nederland en hadden weinig voorkennis. Daardoor hadden we in de loop van de jaren onderhoudskosten aan het waarborgen van de veiligheid van die put. Toch zie ik het nog steeds als een goede investering. We hebben namelijk voor de komende vijftien jaar onze energieprijs afgedekt.”

“Een andere uitdaging is dat aardwarmte tot ongeveer 60-70% van je warmtebehoefte afdekt. Als je als teler helemaal van het gas af wil, dan moet je in de winterse piekmomenten biomassa gebruiken. Zelf stapten we  bij één van onze vestigingen al over op biomassa. Uiteindelijk is deze combinatie de meest schone en duurzame oplossing.” 

6. Hoe werkt aardwarmte?
Onder het bedrijf wordt vanuit 1.800 meter diepte water van ruim 70 graden Celsius opgepompt. Met dit warme water worden de kassen verwarmd. Zodra het water is afgekoeld wordt het weer terug naar dezelfde diepte terug gepompt. Lees hier meer over het project waar de Gebroeders Vahl onderdeel van zijn.

Bron: Grodan (80% van het product komt bij de Gebroeders van steenwol van Grodan)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven