Telers gezocht:

Onderzoek gestart naar alternatieven voor vernietiging plantenstoffen

Nu en de komende tijd worden er in verband met de uitblijvende vraag veel producten vernietigd. Het biobasedprogramma van de Greenport is al enkele jaren bezig met het opzetten van verwaarden van reststromen. Dat begrip heeft afgelopen week een andere invulling gekregen.

Bruikbare plantenstoffen
Op initiatief van VARTA (het lab van kwekerij GOVA) en Greenport West-Holland, in afstemming met SIGN, Royal Flora Holland en de Green Chemistry Campus, wordt er al enkele dagen gewerkt om alles in stelling te brengen om te zien welke plantenstoffen nog gebruikt kunnen worden uit de producten die vernietigd zouden worden. Tegelijkertijd zijn potentiële afnemers van deze stoffen benaderd. Verschillende partijen hebben concrete interesse getoond deze producten af te nemen. Zij willen wel eerst samples ontvangen.

Onderzoeks- en verwerkingscapaciteit
Greenport West Holland heeft bij VARTA een opdracht uitgezet te zorgen voor onderzoeks- en verwerkingscapaciteit. Daarnaast is er natuurlijk product nodig. Er wordt daarom gezocht naar kwekers die dit ter beschikking willen stellen. Gaandeweg zal duidelijk worden of een duurzame business case mogelijk is. Op dat moment komt een vergoeding voor het plantmateriaal in beeld. Nu is dat nog niet aan de orde. Voor dit moment is het investeren in het voorkomen van reststromen en wellicht een geheel nieuwe afzetrichting van de sierteelt.

Sierteeltproducten
Er wordt al met vijf sierteeltproducten gewerkt. Voor deze producten heeft het onderzoek plaatsgevonden, kwekers leveren plantmateriaal aan en gaan we volgende week de eerste extracties uitvoeren. Zo kan men met concrete eindresultaten naar de klant. Dat geeft ook op korte termijn inzicht in de daadwerkelijke potentiële afzetmarkt.

Wellicht zijn er meerdere stromen die nu niet in beeld zijn. Daarom is het handig inzicht te krijgen in wat er vernietigd wordt en welke hoeveelheden beschikbaar zijn. Iedereen die mee wil werken aan dit onderzoek en hiervoor product ter beschikking wil stellen wordt gevraagd het formulier in te vullen op de website.

Bron: Greenport West-Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven