sluiting illegale waterputten

Waterdiefstal groeiend probleem in steeds droger wordend Spanje

Emilia Gomez teelt aardbeien en heeft een moeilijk seizoen achter de rug waarin zij nauwelijks water tot haar beschikking had nadat de illegale waterput van haar bedrijf werd afgesloten. Helaas is het slaan van illegale waterputten een wijdverspreid probleem in Spanje, waar water een steeds schaarser goed aan het worden is. 

Rondom het Zuid-Spaanse stadje Lucena del Puerto werden recent 100 van deze putten afgesloten. Dit stadje, in de buurt van Sevilla, staat inmiddels bekend als het epicentrum van de grondwaterdiefstal. 

"We telen al meer dan 40 jaar fruit en maken altijd gebruik van water uit de put. We hebben al vaak geprobeerd om dit te legaliseren maar tevergeefs," zegt Gomez, die samen met haar twee zussen op 20 hectare aardbeien teelt. 

Afgesloten illegale waterputten
In het heuvelachtige landschap rondom Lucena is een zee aan witte folietunnels te vinden. Er zijn veel afgesloten illegale waterputten te vinden die een paar maanden geleden nog gebruikt werden om de velden aardbeien, frambozen en blauwe bessen te irrigeren. 

In de zomer heeft de Water Alliantie van de rivier de Guadalquiver haar beleid aangescherpt door 120 illegaal geslagen putten te sluiten. "We blijven hiermee doorgaan omdat we niet willen dat de cruciale ondergrondse waterreserves opdrogen," zegt Joaquin Paez, voorzitter van de Water Alliantie. 

"Het bassin van Guadalquiver is zeer gevoelig voor klimaatverandering. Dit jaar is de waterinput 40% lager dan het gemiddelde van de afgelopen 25 jaar," zegt hij. "In tijden van waterschaarste zijn de ondergrondse waterreserves de voornaamste opslagplaatsen die het mogelijk maken dat de tuinbouwsector, waarin 80.000 mensen werken, kan blijven draaien."

De provincie Huelva produceert 90% van al het zachtfruit in Spanje en geldt als 's werelds grootste aardbeienexporteur. "In 2015 werd er in Lucena del Puerto zo'n 43 ton fruit geproduceerd met een marktwaarde van €500 mln," aldus burgemeester Manuel Mora. 

Kilk hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven