"wanneer alle koelkasten vol zitten zal zich zeker prijsdaling voordoen"

Prijszeepbel Spaanse groenten door hamstergedrag

Door de lockdown van de Spaanse samenleving, die onlangs werdn afgekondigd werd door de Spaanse regering, zijn de consumenten massaal begonnen met hamsteren. De enorme vraag naar verse producten zorgt voor een prijszeepbel voor groenten, zo meldt COAG. De telersorganisatie raamt de recente toename van de consumptie van groenten in Spanje op 30%.

Eduardo López, de secretaris van COAG in Andalusië, illustreert de situatie met het voorbeeld van de aubergine: "De teler ontving nog niet zo lang geleden 10 cent voor een kilo aubergines. Nu ligt de telersprijs 90% hoger".

Bij gebrek aan officiële telers- en consumentenprijzen voor de maand maart, volstaat het om even naar de website van sommige supermarktketens en online winkels te surfen om te zien dat de waarde van de kilo aubergine omhoog is geschoten in de retail. Die bedraagt nu tussen €2,44 en €3,31.

Ook de prijzen van andere groenten zijn fors gestegen. Puntpaprika’s vind je voor €4,95 per kilo, courgette kosten in sommige winkels €0,89 per stuk, artisjokken variëren van €2,58 tot €2,79 per kilo en tomaten halen soms €2,86 per kilo in de schappen.

COAG voorspelt dat deze zeepbel zal uiteenspatten wanneer de massahysterie ten einde loopt. "Wanneer iedereens koelkast vol zit, zal er zich zeker een prijsdaling voordoen", zegt Eduardo López, die zich zorgen maakt over de gevolgen voor de telers.

Geen grote prijsstijgingen voor fruit
De prijssituatie voor het fruit is anders. "We hebben geen enkele info over prijsstijgingen voor citrus, aardbeien, appelen, bananen, peren of avocado's", zegt Álvaro Areta van COAG Madrid.

De pandemie heeft zijn intrede gedaan net voor de aanvang van het steenfruitseizoen in de regio’s Andalusië, Extremadura en Murcia, waar de oogst in april van start zal gaan. De fruitsector zal erover waken dat dergelijke prijsschommelingen zoals die voor groenten niet aan de orde zijn.

COAG herinnert eraan dat de Spaanse regering tijdens de noodtoestand de bevoegdheid heeft om in te grijpen mochten er zich willekeurige en ongerechtvaardigde prijsstijgingen voor levensnoodzakelijke producten voordoen.

Bron: elespanol.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven