SEpalin, nieuw ras in traditionele komkommerteelt:

"Groeikracht, zekerheid vanuit virusresistenties en voldoende vruchtgewicht"

In de afgelopen twee zomers is uitgebreid getest bij twee Nederlandse komkommertelers met een nieuw ras voor de traditionele teelt. Ten opzichte van de standaard gaf het ras extra zekerheid door intermediaire resistentie tegen meeldauw en bontvirus.

En in vergelijking met andere virusresistente rassen is het met SEpalin, want zo heet het nieuwe ras, makkelijker om 40ers te oogsten, vertelt Rens Muusers, Sales Specialist Komkommer bij BASF Vegetable Seeds. 

Het gewas kenmerkt zich volgens Rens door zijn krachtige groei en goede overgang naar de ranken met een uniforme vruchtkwaliteit. “Wij zien het ras SEpalin als de match voor de telers die zoeken naar groeikracht, zekerheid vanuit resistentie en voldoende vruchtgewicht.

Bron: proeven NL, BASF Vegetable Seeds

België: SEpalin haalt sterke opbrengst in de tweede teelt
Bij de rassenproef van het Belgische proefstation bevestigde SEpalin (NUN 72026 CUL) ook in de tweede traditionele teelt in 2019 zijn goede resultaat uit het verleden. SEpalin behaalt tijdens de tweede teelt een sterke opbrengst door een combinatie van een goed aantal stuks en een hoog vruchtgewicht.

Het ras groeit eerder matig met een gemiddeld aantal bladeren tot aan de draad en een gemiddelde rankgroei. Het uitblijven van aborterende vruchten zorgt voor een goede productie. Het ras is voldoende sterk tegen witziekte en komkommerbontvirusresistent.

SEpalin behaalt in de tweede teelt zowel op de stam als op de ranken een goede kwaliteit en houdbaarheid. Het ras heeft een mooie afgeronde nek, citeren we uit Proeftuinnieuws van 6 maart. De groene kleur is iets lichter dan we gewend zijn, maar wel fris en egaal over de vrucht.

Een kijkje naar Duitsland
Proeven van de Sächsisches Landesamt für Umwelt, Landwirtschaft und Geologie uit Dresden Pilnitz tonen aan dat SEpalin een uitstekende productie geeft met de zekerheid van intermediaire resistentie. Al in 2018 kwam SEpalin als beste uit de zomerteeltproef, met de meeste stuks en de hoogste kiloproductie.

In de proef werden 10 rassen met elkaar vergeleken. Ten opzichte van de gemiddelde klasse 1 productie gaf SEpalin 11% meer kilo‘s en stuksproductie. Daarnaast gaf SEpalin ook nog eens de zwaarste stamkomkommer van de gehele proef.

Het gewas groeit zeer gemakkelijk, SEpalin maakt dan ook veel ranken. SEpalin is het ras met een hoge productiepotentie, makkelijke groei (ook als de condities extremer zijn), met de zekerheid van een intermediaire meeldauw en intermediaire bontvirusresistentie, zo valt op te maken uit een testrapport

Inmiddels wordt Sepalin o.a. in Duitsland op grotere oppervlaktes geteeld.

Voor meer informatie:
BASF Vegetable Seeds

www.nunhems.nl 

Rens Muusers
Tel.: +31 6 1871 9921
rens.muusers@vegetableseeds.basf.com 

Kees van Vliet
Tel. +31 6 3983 6456
kees.vanvliet@vegetableseeds.basf.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven