Themar Al Emarat in VAE gestart met productie

Koelen zonder water in kas middenin extreem woestijnklimaat

Het is geen fata morgana die je ziet als je naar de al Kaheef woestijn in de Verenigde Arabische Emiraten kijkt - het is een echte kas die daar wordt gerealiseerd. De 5 hectare grote faciliteit van Themar Al Emarat is vorig jaar gebouwd. Dankzij de moderne technieken en een nieuwe technologie die door New Growing System (NGS) is ontwikkeld, kunnen zelfs in deze barre omstandigheden groenten op substraat worden geteeld.

De onlangs in gebruik genomen 5 hectare grote Themar-faciliteit is gebouwd door het Spaanse bedrijf New Growing System (NGS). In de kas worden sla en tomaten in het hart van de woestijn in de Verenigde Arabische Emiraten geteeld.

Extreme klimaten
Om het mogelijk te maken om in deze omstandigheden te telen, heeft NGS een technologie ontwikkeld speciaal voor extreme klimaten. Deze is gebaseerd op hun NGS polyetheen recirculatiegoten, die wereldwijd worden gebruikt om tuinbouwgewassen op substraat te telen, volledig zonder aarde. Deze techniek is ontworpen met een focus op economische levensvatbaarheid, productieparameters en een grote commerciële productieschaal.

Het nieuwe, uitgebreide systeem voor extreme klimaten is gebaseerd op deze beproefde techniek. Dankzij nieuwe innovaties is het het team gelukt om de kweekruimte te koelen zonder gebruik te maken van water. "Hierdoor is dit project een mijlpaal op het gebied van waterefficiëntie", zegt Donald Gartland van NGS.

De koeling vindt plaats dankzij het 5,94 MW off-grid microgrid waarmee de fabriek is uitgerust. Het off-grid microgrid combineert de opwekking van fotovoltaïsche zonne-energie en diesel, de opslag van energie uit batterijen, elektrische apparatuur en elektronica met real-time microgridbeheer en -sturing om de werking van de kas aan te sturen.

Verschillende rassen
De prestaties van NGS zijn erkend door onderzoeksinstellingen zoals de Arab Authority for Agricultural Investment and Development (AAAID), die een samenwerkingsovereenkomst met NGS hebben gesloten. "Dankzij dit en op slechts 30 minuten van Dubai, zal dit substraatbedrijf het hele jaar door verschillende groentenrassen kunnen produceren."

Hij wijst op de veelzijdigheid van het teeltbedrijf. "Exclusieve producten zoals babygroenten worden momenteel per luchtvracht binnengebracht. Dit wordt nu de eerste geautomatiseerde teeltunit met hoge dichtheid in het Midden-Oosten.

Met dit technologische project van NGS wordt de zelfvoorziening op voedselgebied in de Verenigde Arabische Emiraten aanzienlijk verbeterd, terwijl de waterreserves onder controle worden gehouden, waardoor een echte duurzame productie wordt bereikt."

Voor meer informatie:
NGS New Growing Systems
www.ngsystem.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven