Boerenbond roept Europese Commissie op steunmaatregelen te activeren

In verband met het coronavirus heeft de Boerenbond de Europese Commissie gevraagd om de marktevoluties nauwgezet op te volgen. Ook werd er verzocht de crisismaatregelen zoals interventie, steun private opslag en groen-oogsten/niet-oogsten tijdig te activeren.

Daarnaast werd er gevraagd de nodige maatregelen te treffen om het functioneren van de interne markt, en in het bijzonder de Europese landbouw, te garanderen. Voor de bijzonder hard getroffen sierteeltsector dringen acute maatregelen zich op om de kosten van onverkoopbaar geworden product te vergoeden.

Het is een oproep in lijn met een oproep van de Vlaamse landbouwminister Crevits die naast een eigen noodpakket ook naar Europa kijkt

Voedselproductie stabiel houden
“De werking van de agro-voedingssector, zijn leveranciers, afnemers en dienstverleners zijn gegarandeerd door hen te erkennen als vitale sector, wat positief is. Maar toch kan de coronacrisis leiden tot heel wat logistieke problemen. Boerenbond is bezorgd over de negatieve effecten hiervan op de landbouwmarkten op korte, middellange en lange termijn”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Vandaar onze dringende vraag voor Europese actie om de voedselproductie stabiel te houden.”

Grote verliezen in sierteelt
De siertelers worden nu al uiterst hard getroffen. Door de coronapandemie viel hun afzetmarkt aan het begin van hun hoogseizoen volledig weg. In tegenstelling tot levensmiddelen en diervoeders is de verkoop van bloemen en sierplanten niet ontheven geweest van de coronamaatregelen.

“Hierdoor gaan de sierteeltproducten onvermijdelijk en massaal verloren en loopt de sector een omzetverlies van 135 miljoen euro op. We dringen er bij de Europese Commissie op aan de telers te compenseren voor de opgelopen verliezen en vernietiging van hun bloemen en planten”, aldus De Becker.

Gemeenschappelijke Europese actie
In een brief naar eurocommissaris Wojciechowski benadrukt Boerenbond verder dat het essentieel is om het vrije verkeer van mensen, goederen en diensten binnen de interne markt te vrijwaren. Concreet kan het tekort aan seizoenarbeiders leiden tot belangrijke productieverliezen in de groenten- en fruitsector omdat de producten niet tijdig geplant of geoogst kunnen worden.

Ook zal de onvermijdelijke daling van de vraag en de vertraging van de handel die voorlopig opgevangen wordt door tijdelijke opslag, uiteindelijk een negatief effect op de prijs hebben. Daarom vraagt Boerenbond de Commissie om de marktevoluties nauwlettend te volgen en tijdig passend te handelen.

Specifieke Europese crisismaatregelen zoals interventie, steun voor particuliere opslag of groen-oogsten/niet-oogsten moet worden overwogen. Daarenboven moeten bijkomende stappen genomen worden om het functioneren van de landbouwbedrijven en hun cashflow te garanderen.

Bron: Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven