Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Koudefront 'de draak' beschadigt Jordaanse kassen

Telers in de Jordaanvallei zijn eerder deze maand getroffen door ernstige schade als gevolg van een storm die hun kassen en gewassen.

Jordanië werd in het weekend van 13, 14 en 15 maart getroffen door een koudefront, dat 'de draak' wordt genoemd, met windstoten tot een snelheid van 120 kilometer per uur. De draak heeft ernstige schade veroorzaakt voor telers, vooral in de Jordaanvallei.

30.000 kassen
Ongeveer 30.000 kassen werden beschadigd of volledig vernield, met geschatte verliezen van miljoenen Jordaanse dinars. De telers in de hooglanden werden minder getroffen. Hun schade was gering en eenvoudig te herstellen.

Door middel van evaluaties, die de partners hebben uitgevoerd die de door Nederland gefinancierde projecten in Jordanië uitvoeren, was de schade bij de partnertelers in onderstaande foto's samen te vatten.

Kassen beschadigd door de harde wind.

Status van de gewassen in de kassen, inclusief schade door wind of regen

Veel van de getroffen telers hebben aangegeven dat ze dringend behoefte hebben aan financiële hulp. De Jordan Valley Farmers Union heeft verklaard dat "een teler die schade heeft geleden en geen compensatie ontvangt, misschien niet meer in staat zal zijn om weer in de sector te gaan werken."

Planten in kassen waarvan de daken zijn beschadigd, zijn blootgesteld aan de elementen. Veel gewassen zijn verloren gegaan, vooral paprika en komkommer. Tomatenplanten zijn iets veerkrachtiger en worden daardoor minder aangetast. Sommige telers hebben de restanten van hun teelt een dag na de storm bij elkaar gesprokkeld.

Einde van het seizoen
De meeste telers in de Jordaanvallei zullen niet meer planten omdat het seizoen in mei afloopt. Een van de telers die zich voorbereidde op een aankomende teeltcyclus voor tomaten na het weekend, is echter overgestapt op het zaaien van bonen, omdat de schade in zijn multispan kassen te groot was en er tijd voor nodig is om het te  repareren en om nieuwe zaailingen te prepareren.

Dientengevolge zijn de prijzen op de lokale markt de dag na de storm 3 of 4 keer zo hoog geworden, maar hebben ze zich sindsdien licht hersteld. Er worden hogere prijzen verwacht voor de komende maanden, maar er zou nog steeds voldoende teelt moeten zijn voor de lokale behoeften.

Gezien de schade en verliezen die de telers hebben geleden, zijn de leveranciers van de input minder bereid om de getroffen telers te voorzien van krediet. Ze zijn er niet zeker van of de telers dat kunnen terugbetalen. Daarom wordt gezegd dat de transacties voor de levering van grondstoffen op dit moment voornamelijk in contanten plaatsvinden.

Schadevergoeding
Arbeiders hebben na de storm 2 of 3 keer hun gebruikelijke salaris gevraagd, vooruitbetaald en in contanten, omdat het werken op het teeltbedrijf en het repareren van de schade hun salaris heeft verhoogd.

Belanghebbenden kwamen kort na de storm bijeen om de stormschade in de Jordaanvallei te bespreken. Vertegenwoordigers van de sector drongen er bij de regering van Jordanië op aan om de telers te compenseren en manieren te vinden om de sector te ondersteunen. De regering onderzoekt de mogelijkheden voor compensatie. Voor ontwikkelingspartners benadrukt dit de noodzaak van gewasverzekeringen om de veerkracht in de tuinbouwsector te ondersteunen.

Bron: Agroberichten buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven