Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België legt retailacties aan banden en wederom recordomzet verwacht in nieuwe 'coronaweek'

Het coronavirus grijpt om zich heen in Nederland.  Klik hier voor een kaartje waarop te zien is waar coronabesmettingen zijn vastgesteld.
De Europese landen kondigen een na een nieuwe maatregelen af om verspreiding van het virus tegen te gaan. Klik hier om te zien welke dat zijn.

Handel:

België: vrije markt voor aardappelen ingestort door coronavirus
De coronacrisis heeft de vrije markt voor de aardappelen volledig doen instorten. Zowel de PCA/Fiwap- als de Belgapom-prijsnotering werd geschorst omdat er een gebrek aan transacties was op de vrije aardappelmarkt. “Of de vrije markt zich nog gaat herstellen, zal afhangen van hoe de ziekte evolueert. Maar goed ziet het er niet uit."

ACM: 'Misbruik van schaarste en onzekerheid blijft strafbaar'
De gevolgen van het coronavirus zijn groot voor mensen en bedrijven. Tijdens de coronacrisis geldt nog steeds dat bedrijven geen misbruik mogen maken van onzekerheden en schaarste, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dominante bedrijven mogen nog steeds geen excessieve prijsverhogingen doorvoeren. Bedrijven mogen onderling niet afspreken prijzen te verhogen. Misleiding van consumenten is niet toegestaan. Verkopers mogen geen onterechte claims doen. Bedrijven moeten juiste en realistische informatie blijven geven als producten door bijvoorbeeld sluiting van fabrieken later of niet meer geleverd kunnen worden.

Maximumprijs voor groenten en fruit op Curaçao
De Curaçaose regering heeft een maximumprijs ingesteld voor groente en fruit, ter verhoging van de weerstand van de bevolking tegen het coronavirus. Zo moeten onder meer kiwi’s, sinaasappels, mandarijntjes, broccoli en tomaten betaalbaar blijven.

Tekort aan seizoensarbeiders in tuinbouw dreigt
De coronacrisis dreigt voor een gebrek aan seizoensarbeiders te zorgen. “Maar ik maak me nog geen zorgen. Blijven hopen is de boodschap”, zegt aardbeienteler Steve Schrijvers. “Het probleem is ook dat we als aardbeienteler zijn aangewezen op seizoensarbeid omdat het met Belgische loonkosten niet haalbaar is”, zegt Steve. “Zeker niet wanneer de prijzen voor de aardbeien naar twee euro of minder per kilogram gaan.” 

Aardbeienteler uit Gemert zit zonder Poolse seizoenskrachten; eetcafé uit Beek en Donk springt bij
Aardbeienteler Roland van Asseldonk uit Gemert zit door de coronacrisis ineens zonder seizoensarbeiders, terwijl die juist de komende drie maanden essentieel zijn. Geluk bij een ongeluk: horeca-ondernemer Paddy van Lieshout komt met zijn medewerkers bijspringen. Ook hij moet wat, nu de deuren van zijn Javaans Eetcafé in Beek en Donk dichtblijven.

Retail:

IRI verwacht recordomzet supermarkten in tweede ‘coronaweek’
Marktonderzoeker IRI verwacht dat de omzet van supermarkten in week 12 die van vorige week gaat overtreffen. In week 11 registreerde IRI een weekomzet voor de Nederlandse supermarkten van € 996,3 miljoen, een stijging van 32,3% ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Week 11 omvatte echter ‘slechts’ drie echte hamsterdagen.

Net zoals de regering roept ook Lars Jorritsma, teamleider logistiek Jumbo, op om niet te hamsteren. "Er is genoeg", klinkt het op LinkedIn


Foto: Lars Jorritsma

"Consumenten kopen massaal gezonde producten"
Limburgers kopen massaal gezonde producten nu het coronavirus is uitgebroken. Dat merkt supermarkt Jan Linders."De afgelopen weken zijn er vooral veel gezonde levensmiddelen over de toonbank gegaan", vertelt Ferry Moolenschot, ceo van Jan Linders. 

De drukte bij de distributiecentra ziet ook uitzendorganisatie Otto Work Force uit Venray.  Volgens directeur Frank van Gool is de inzet van veel extra personeel nodig om de bevoorrading op peil te houden. 

Zelfbedieningsgroothandel open voor consument
Het CBL maakt bekend dat zelfbedieningsgroothandels de deuren openen voor consumenten. Deze openstelling maakt onderdeel uit van het noodpakket dat de levensmiddelensector eerder deze week presenteerde aan minister-president Mark Rutte. Het CBL heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geïnformeerd over deze noodzakelijke stap om de voedselvoorziening op peil te houden. Het betreft een tijdelijke openstelling gedurende de Corona crisis.

Jumbo en Albert Heijn introduceert ouderenuurtje
Jumbo introduceert de komende dagen bij verschillende filialen een ouderenuurtje. ‘Wij weigeren daarbij anderen niet expliciet de toegang, maar doen wel een beroep op hun solidariteit’, zegt Jumbo tegen het ANP. Op dit moment geldt dit uurtje al bij filialen in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop en in Spakenburg (Utrecht).

Vanaf maandag 23 maart geeft Albert Heijn speciaal toegang aan ouderen (70+). Op werkdagen van maandag tot en met vrijdag kunnen zij tussen 7:00 en 8:00 uur ’s ochtends terecht in alle winkels van Albert Heijn in Nederland voordat deze opengaan voor andere klanten. Albert Heijn rekent op het begrip en medewerking van haar andere klanten voor dit besluit en vraagt hen nadrukkelijk om op andere tijden boodschappen te doen.

Jumbo zet medewerkers LaPlace en kantoor in op distributiecentra en in winkels
Supermarktconcern Jumbo zet medewerkers van LaPlace in op distributiecentra en in winkels. Zij kunnen sinds de sluiting van de horeca zondagavond niet meer op hun eigen werkplek terecht.

België: overheid legt promoties aan banden
De nationale veiligheidsraad in België heeft beslist om alle promo-acties te verbieden tot 5 april. Op die manier wil de overheid het hamsteren tegengaan en vermijden dat veel mensen tegelijk naar de winkel komen om hun voordeel te kunnen slaan.
  
Tot driekwart minder omzet uit bezorging voor Sligro
Sligro haalt op dit moment 70 tot 75 procent minder opbrengsten uit het bezorgen van voedingsproducten aan bedrijven. De onderneming is normaal gesproken een grote leverancier aan cafés en restaurants in Nederland en België, maar die zijn als maatregel tegen het nieuwe coronavirus gesloten.

Logistiek:

Kabinet versoepelt tijdelijk rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs
Minister Van Nieuwenhuizen versoepelt tijdelijk enkele onderdelen van de rij- en rusttijdenregeling. “In deze tijd van de Corona-uitbraak moet voorkomen worden dat de bevoorrading van essentiële goederen in het geding komt. In het bijzonder supermarkten en apotheken moeten bevoorraad blijven worden."

Om de bevoorrading van supermarkten in deze tijd op orde te houden moeten chauffeurs soms langer en meer rijden. Door het tijdelijk versoepelen van enkele onderdelen van de rij- en rusttijdenregeling biedt Van Nieuwenhuizen de sector daarvoor ruimte. Concreet gaat het om onder meer om een verhoging van de dagelijkse rijtijdlimiet van 9 naar 11 uur, een verhoging van de wekelijkse rijtijdlimiet van 56 uur naar 60 uur en een verhoging van de tweewekelijkse totale rijtijdlimiet van 90 naar 96 uur.

De wijziging geldt alleen voor beroepen die door het kabinet als cruciaal zijn aangemerkt.

File aan Pools-Duitse grens korte tijd opgelost
Voor het eerst sinds de controles aan de Pools-Duitse grens zijn aangescherpt staat er geen file meer op de A4 richting Polen. Donderdagavond stond er nog 20 kilometer, maar rond middernacht was de file voor het eerst sinds dinsdag verdwenen.

Duitsland: alleen grens met Nederland open
Terwijl de Duitsers nagenoeg alle grenzen sluiten, blijft alleen de grens met ons land en de Belgen open. Nergens ter wereld rijden er zoveel vrachtwagens naar het buitenland.

Geen toegang voor chauffeurs uit Nederland in Turkije
Alle grenspoorten zijn gesloten voor passagiers uit de volgende landen: Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Denemarken, België, Oostenrijk, Zweden, Nederland, China, Iran, Irak, Zuid-Korea, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Japan, Singapore, Hongkong en Thailand. Turkse vrachtwagenchauffeurs die het land binnenkomen vanuit een van de genoemde landen, worden thuis 14 dagen in quarantaine geplaatst. Niet-Turkse vrachtwagenchauffeurs (als ze geen staatsburger zijn van het vermelde land) die het land binnenkomen vanuit een van de vermelde landen, worden 14 dagen in quarantaine geplaatst aan de grens en mogen Turkije niet binnenkomen tijdens de quarantaineperiode. Vrachtwagenchauffeurs uit bovengenoemde landen, worden door de Turkse autoriteiten niet toegelaten tot Turkije.

Formulier niet nodig in Polen
Sinds gisteren zijn de vrachtwagenchauffeurs ook vrijgesteld van het invullen van de localisatiekaart bij de Poolse grens. Het formulier dat eerder beschikbaar was op onze website hoeft dus niet meer meegegeven of ter plekke ingevuld te worden.

"Haven Antwerpen 100% operationeel"
De eerste bijeenkomst van de Covid-19 Taskforce van de Haven van Antwerpen heeft deze ochtend plaatsgevonden. Momenteel is het havenplatform operationeel en zijn er geen onoverkomelijke problemen. De afhandeling op de terminals loopt normaal, er is voldoende mankracht aanwezig om de lading te behandelen en chauffeurs rijden zonder al te veel oponthoud af en aan. De taskforce heeft enkele aandachtspunten gedefinieerd, die worden gemonitord.

Haven van Antwerpen: parking Goordijk met ingang van vrijdag gesloten
Ter voorkoming van de verspreiding van het Coronavirus COVID-19 evalueert de Haven van Antwerpen dagelijks de noodzakelijke maatregelen voor de haven. Samenscholing en het niet respecteren van de opgelegde social distance-regels op grote parkings zonder toezicht vormt een hoog risico. De Havenkapitein heeft dan ook beslist om parking Goordijk met ingang van vrijdag 20/03/2020 vanaf 16u te sluiten.

Oudere chauffeurs behouden voorlopig code 95
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de invoering van de nieuwe code 95-wet die per 1 april zou ingaan, uitgesteld vanwege het coronavirus. Vanaf die datum zouden rijbewijzen ongeldig worden verklaard als er niet voldaan zou zijn aan de 35 uur nascholing. Dit gold voor chauffeurs geboren voor 1955. Het ministerie verwacht dat de invoering van de wet niet voor 1 juli zal ingaan.

Veel gemeenten stellen venstertijden tijdelijk buiten werking
Veel gemeenten geven gehoor aan de oproep van TLN en evofenedex om de venstertijden tijdelijk buiten werking te stellen vanwege de coronacrisis. De verruiming is nodig om winkels te kunnen bevoorraden die hun openingstijden aanpassen of om supermarkten te helpen die meer leveringen krijgen vanwege de drukte.

Algemene informatie:

 

Publicatiedatum: