Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

horecapersoneel in de kas, bellen met Polen en arbeiders met eigen vervoer uit Polen onderweg

De zon blijft de baas in de aardbeienteelt of er nu wel of niet handjes zijn

Het mag misschien niet eenvoudig, maar onder druk wordt alles vloeibaar. "We moeten nu ook buiten de aardbeien van volgend jaar gaan planten", vertelt aardbeienteler Roland van Asseldonk uit Gemert. "Anders hebben we in 2021 ook meteen een probleem.”

En dus krijgt hij hulp van de lokale horecaondernemer Paddy Lieshout. "De bloemkes moeten allemaal naar voren blijven. We staan hier droog, het is hier warm, je hoeft niet te bukken en het is niet moeilijk."

Bekijk het item, met filmpje in de kas, hier bij Eindhovens Dagblad. 

De zon is de baas
In Vlaanderen blijft aardbeienteler Steven Schrijvers ondertussen ook hopen op een oplossing voor dreigende problemen. “Als aardbeientuinder zijn we wel wat onzekerheden gewoon, maar dit jaar is het inderdaad wel extra spannend”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “Maar de basisregel blijft wel: de zon is baas. Is het begin april zonnig en redelijk warm, dan weet je dat je veel volk nodig gaat hebben.

En net dat is het probleem. Normaal bellen we dan even naar Polen of Roemenië en dan staan hier direct een aantal mensen. Ik heb gisteren nog vier mannen uit Polen gebeld. Maar ze wachten nog af. De situatie aan de grens is ook moeilijk. Soms moeten ze daar vijf uren of langer wachten. Als je dan met veel in het busje zit wordt dat gevaarlijk.” 

Met eigen vervoer lukt het nog wel
NFO, de fruittelersorganisatie, laat ondertussen weten dat twee Poolse jongens bevestigen dat zij met eigen vervoer, ondanks grensfiles, nog wel in Nederland geraakten. Zelf zijn ze, ook gezien hun jonge leeftijd, niet bang om het virus te krijgen. Wel zien ze op tegen de terugreis en de 14 dagen quarantaine-regel. Maar voorlopig zijn ze nog wel een maand of 2 in Nederland aan het werk, valt bij NFO op de site te lezen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven