Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"basilicum lijkt niet erg gevoelig voor waterstress"

Onderzoek waterstressbestendigheid bij 5 basilicum cultivars

Droogte is voor veel gewassen een van de belangrijkste opbrengstbeperkingen van de gewasproductiviteit. Bovendien zorgt de klimaatverandering vandaag de dag voor nieuwe uitdagingen voor de aanpassing van de gewassen in stresssituaties. Wetenschappers van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki (Griekenland) hebben het effect van waterstress op vijf basilicum cultivars onderzocht en of de efficiëntie van het watergebruik kan worden verhoogd door het gebruik van de juiste cultivar.

Van de twintig basilicum cultivars werden er vijf basilicum cultivars gebruikt die verschillen in de vroegheid en het gehalte aan etherische olie. De cultivars waren Cinnamon (vroege krachtige plant met kenmerkende kaneelgeur), Mrs Burns Lemon (vroege, krachtige plant met kenmerkende citroengeur), Sweet (middelmatige rijpheid, nieuwe hybride van Genovese-type cultivar, meer puntig blad, krachtig met goede uniformiteit, langzaam tot bloemrijk, en heeft een breed spectrum tolerantie voor fusarium-verwelkingsziekte), Thai (laat, mild anijs of zoethout smaak, met aantrekkelijke paarse stengels en donkergroene bladeren met een paarse tint), en Red Rubin (laat, een goede rode voor gesneden blad of pot productie).

"We hebben het effect van waterstress beoordeeld op vijf verschillende basilicum cultivars. We hebben ontdekt dat water effect heeft op het verse en droge gewicht en ook de verdeling van de droge stof in de bladeren, bloemen en stengels.

Basilicum lijkt niet erg gevoelig voor waterstress, en een vermindering van het water met 60% ten opzichte van de volledige bevloeiing was niet groot voor significante invloed op het droge gewicht, dat 34% lager was ten opzichte van de volledige bevloeiing," vertelden de wetenschappers.

Watervoorraden te sparen
"Bovendien werden sommige cultivars, zoals Mrs Burns Lemon, niet beïnvloed door de beperkte hoeveelheid water en bleven ze een hoge droge gewichtstoename en ook een hoge opbrengst aan etherische olie vertonen."

"Deze cultivars kunnen worden gebruikt in een omgeving met waterstress en op die manier helpen om watervoorraden te sparen en toch een hogere opbrengst te genereren. Uiteindelijk kan een aanzienlijke verhoging van de WUE worden bereikt door de keuze van geschikte cultivars en watermanagementsystemen."

Bron: Iakovos Kalamartzis, Christos Dordas, Pantazis Georgiou, George Menexes, 'The Use of Appropriate Cultivar of Basil (Ocimum basilicum) Can Increase Water Use Efficiency under Water Stress', 2020, Agronomy, Vol. 10(1), 70.

Publicatiedatum: