Solidariteitsactie Vlaanderen: arbeidsplatform Werkers zorgt voor hulp collega's bij ziekte

Tholen - Niemand wil ziek worden, maar inmiddels is duidelijk dat een deel van de bevolking er niet aan zal ontkomen. Ook vitale personen in land- en tuinbouwbedrijven dus niet. Om het wegvallen van bedrijfsleiders en personeel op andere cruciale posities op te vangen, heeft de Boerenbond in overleg met Werkers, een uitzendbureau/arbeidsplatform, een solidariteitsactie opgezet. In geval van nood springen collega's gratis bij.

"Het voordeel daarbij is dat collega's uit de buurt vaak al bekend zijn met de job, waardoor snel inspringen en het bedrijf draaiende houden mogelijk is", legt Vanessa Saenen, woordvoerder van de Boerenbond, het extra aanbod uit. 

Als bovendien minstens één dag op voorhand wordt doorgegeven aan Werkers wie, wanneer, waar hulp zal bieden, biedt Werkers als uitzendbureau gratis verzekeringsdekking aan (burgerlijke aansprakelijkheid, schade aan toevertrouwd goed, eigen tractor ...).

Nieuwe groepen arbeiders vrijmaken
Boerenbond is tevreden dat Vlaanderen ook zelfstandigen die een hinderpremie krijgen toelaat om nu in te springen als seizoenarbeider en roept op om deze mogelijkheid breed aan te grijpen. Positief is ook dat de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) de taak kreeg om het tekort aan arbeidskrachten in de agrovoedingssector te coördineren.

Vervoer
Vervoer blijft intussen cruciaal, blijft Boerenbond aanstippen. Eventuele personeelstekorten in de land- en tuinbouw moeten kunnen opgevangen worden door de inzet van andere groepen arbeidskrachten die door deze crisis beschikbaar zijn, zoals werknemers die in andere bedrijven in tijdelijke werkloosheid zijn, studenten, en zelfstandigen die hun winkel (helaas) moeten sluiten. 

Hele keten
Werkers als platform bestaat al twintig jaar, maar dit nieuwe aanbod is toegevoegd in tijden van coronacrisis. De voedselproductie mag namelijk niet stilvallen en daarvoor zijn land- en tuinbouwbedrijven en ook alle andere AGF-bedrijven in de keten belangrijk. 

In de land- en tuinbouwsector is het lenteseizoen een bijzonder drukke periode. De land- en tuinbouw in Vlaanderen is zeer afhankelijk van externe arbeidskrachten – vaak uit Oost-Europa – om de piekmomenten op het land op te vangen. Bijna 9 op 10 arbeidskrachten in de sector komt uit het buitenland.

Ook studenten
Omdat het vrij verkeer van goederen en personen door de coronacrisis in vele landen stropt, raken die seizoenarbeiders helaas niet meer tot in België. Dit zorgt voor een grote krapte en problemen bij de oogst en werkzaamheden op de land- en tuinbouwbedrijven, voorziet de Boerenbond dat daarom het platform ook inzet voor het aanbieden van studenten en seizoensarbeiders.

"Maar wel met dat verschil dat zij enige inwerktijd nodig hebben en niet zoals bijvoorbeeld collega bedrijfsleiders direct ingezet kunnen worden omdat ze de job al kennen. Bovendien is studentenarbeid momenteel omwille van veiligheidsvoorschriften beperkt tot bestaande klanten", besluit Vanessa.

 

Voor meer informatie:
Werkers
www.werkers.be/uitzendwerk


Boerenbond
016 28 60 00
info@boerenbond.be  

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven