Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuwe versie tripsherkenningskaart beschikbaar

Bij de bestrijding van trips in kassen is het goed te weten om welke soort het precies gaat. Afgelopen jaar heeft Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw een tripsherkenningskaart gemaakt waarmee de meest voorkomende soorten op naam gebracht kunnen worden. Deze kaart is nu verder aangevuld en geactualiseerd met de pepertrips, een nieuwe soort die zich lijkt te vestigen in de Nederlandse en Europese kassen. Op veler verzoek is de Nederlandse kaart nu ook in het Engels vertaald. Beide versies zijn beschikbaar en hier te downloaden.

Het aantal soorten trips dat in de Nederlandse glastuinbouw voorkomt neemt steeds verder toe. Trips is al jarenlang een van de grootste bedreigingen voor de Nederlandse sierteelt onder glas. Voor de bestrijding is het belangrijk te weten om welke soort het gaat. Biologische bestrijders werken bijvoorbeeld niet altijd goed tegen alle soorten trips en ook kan chemische bestrijding tegen de ene soort beter werken dan tegen de andere.

Verder kan de ontwikkelingsduur, waardplantacceptatie en het verspreidingsgedrag per tripssoort sterk verschillen. Om de verschillende soorten trips in kasteelten te kunnen herkennen hebben we een tripsherkenningskaart samengesteld waarin 14 soorten worden weergegeven.

Pepertrips
Nieuw op deze geactualiseerde versie is de pepertrips, Thrips parvispinus. Deze exoot is het afgelopen jaar bij verschillende potplantbedrijven gevonden en lijkt zich definitief gevestigd te hebben in de Europese kassen. De herkenningskaart is geprint uitklapbaar en op 2 niveaus te gebruiken. Met de close-up foto's van de volwassen en larvale stadia en het bijbehorende schadebeeld kan al snel een inschatting gemaakt worden van de vermoedelijke soort.

Om tot een definitieve identificatie te komen moeten een aantal taxonomische kenmerken worden nagelopen. Voor dit tweede niveau is het noodzakelijk om een microscopisch preparaat te maken, zodat de kenmerken een voor een kunnen worden bekeken. Mochten er naar aanleiding van deze kaart vragen zijn over trips of het determineren van trips, dan horen we dat graag. De financiering van deze tripskaart is mogelijk gemaakt door het Programmafonds Glastuinbouw Nederland.

Bron: Wageningen University & Research


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven