verbod op weekmarkten aderlating voor kleinere telers

Met 1 persoon tegelijk naar de kas grootste probleem Spaanse telers

De Spaanse teelt-, pak- en afzetbedrijven schikken zich naar de door de regering afgekondigde noodtoestand. Ze volgen de uitgevaardigde maatregelen strikt op, zoals het gebruik van mondkapjes en handschoenen of het bewaren van de veiligheidsafstand.

Het nieuwsagentschap Efeagro bevond op basis van een rondvraag bij verschillende telersorganisaties op de eerste effectieve werkdag na de afkondiging van de noodtoestand dat er andere kwesties voor problemen zorgen, zoals de verplaatsing naar de teeltbedrijven. Het decreet stelt immers dat verplaatsingen individueel moeten gebeuren, met slechts 1 persoon in de wagen dus, en dat is in de sector niet altijd zo evident.

Vooral voor pakstations en distributiecentra hygiëne-afstand lastig
Adoración Blanque, algemeen secretaresse van de telersorganisatie Asaja Almería, deelt mee dat het aantal personen per bestelwagen momenteel gereduceerd wordt om het mogelijk te maken een zekere veiligheidsafstand binnen het voertuig in acht te nemen.

Andrés Góngora, de verantwoordelijke van de telersorganisatie COAG, benadrukt dat de voorzorgsmaatregelen vooral van toepassing zijn op de pakstations, de afzetbedrijven en distributiecentra, waar er een grotere concentratie aan werknemers is dan op de velden.

Wel maakt hij zich ook zorgen over de maatregel die stelt dat de burgers zich individueel moeten verplaatsen. Vele werknemers gaan immers samen in de wagen naar de werkplaats. De organisatie heeft het probleem aangekaart bij verschillende politiepatrouilles en daar te horen gekregen dat ze uiterst voorzichtig moeten zijn in het voertuig door bijvoorbeeld mondmaskers te dragen gedurende het traject.

Weekmarktenverbod treft kleine telers
Lorenzo Ramos, algemeen secretaris van de telersorganisatie UPA, heeft het over de kleine teeltbedrijven die geen buitensporige problemen ondervinden door de uitzonderlijke situatie. Hij zegt dat de groenten en het fruit vlot hun weg naar de pakhuizen vinden.

Net als Góngora beweert Ramos dat er zich op de velden en in de boomgaarden geen problemen stellen om de veiligheidsafstand te bewaren. Wat de verplaatsingen en het transport betreft, is het voor de kleinere bedrijven gemakkelijker om de één-persoons-regel na te leven.

Hij is evenwel niet blij met het verbod op de lokale weekmarkten. Hij vraagt de overheid veiligheidsnormen in te stellen in plaats van de markten zomaar te verbieden. De weekmarkten zijn immers van groot belang voor de inkomsten van de kleine telers.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven