ICL met Nova PeaK MKP sinds dit jaar het laagst in natrium

“Natrium blijkt nog vaak een aandachtspunt bij recirculatie”

Tholen – Steeds meer telers sturen in de glasgroententeelt, maar ook de zachtfruitteelt, aan op laag natrium in het gietwater. Dat kan bij meststoffenrecepten met daarin meerdere meststoffen een flinke puzzel zijn.

Sinds eind vorig jaar hebben telers er in de vorm van MKP, de afkorting voor monokaliumfosfaat, een nieuw puzzelstukje bij. ICL Specialty Fertilizers kan na het aanscherpen van de productie van de MKP-meststof Nova PeaK een maximum natriumgehalte van 200 ppm garanderen en is daarmee uniek in de markt.

Spelbreker
“In vrijwel elk bemestingsschema is MKP een belangrijke bouwsteen, dus is een extra laag natrium in Nova PeaK een waardevolle toevoeging voor telers”, aldus Roel Bloemert van ICL. Op de Aardbeiendag begin januari kon hij de verbeterde versie van de overigens al wel bestaande MKP-meststof Nova PeaK presenteren.

“Het recirculeren gaat steeds beter in de glastuinbouw, maar natrium blijft vaak nog een aandachtspunt. Zeker in de glasgroenten en het zachtfruit waar door telers inmiddels actief op een laag natrium wordt gestuurd, kregen wij daarom vraag. Het mooie is, dat onze standaard MKP al aan deze voorwaarde voldeed, maar we hebben de garantie nu verder aangetrokken.”

200 ppm
Veel telers maken gebruik van regenwater als uitgangswater. Daarin zit nog geen natrium. Het drainwater dat gebruikt wordt als recirculatiewater wil men zo schoon mogelijk houden. Te sterk oplopende natriumgehaltes in het recirculatiewater zijn niet gewenst. Gebruik van schone meststoffen zoals Nova Peak helpen om het natriumgehalte beheersbaar te houden.

Het gewas neemt eigenlijk geen natrium op en daarmee zit het eigenlijk alleen maar in de weg, legt Roel uit. “Natrium is een stof die meekomt met grondstoffen van meststoffen en dus is het voor ons de uitdaging om dat natrium zo laag mogelijk te maken. Dat is gelukt en dus garanderen wij een zuiverheidsgraad en maximaal 200 ppm natrium in Nova PeaK.”

Extra sturingstool
Die meststof zelf is overigens niet nieuw. “Nee, Nova PeaK is al langer op de markt”, vertelt Roel. “Voorheen met een claim van minder dan 500 ppm, waarmee wij al laag zaten in vergelijking met andere producten in de markt die variërende natriumgehaltes hebben van zo’n 400 tot 2500 ppm.”

Los van het lagere natriumniveau is er niets aan het product Nova Peak veranderd. “Het voornaamste is dat telers nu nog beter het gietwater dat nog schoon is schoon kunnen houden. Nova Peak geeft ze dus een extra tool in handen om mee te sturen.”

Voor meer informatie:
ICL Specialty Fertilizers
www.icl-sf.nl 

Roel Bloemert
Roel.Bloemert@icl-group.com 
06-22430134


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven