Update Coronavirus AGF-sector 17 maart

Het coronavirus treft de Indonesische import, de prijs van uien is vertienvoudigd. Sommige Indonesische restaurants nemen om die reden gerechten met uien van het menu. In Iran veroorzaakt de coronaviruscrisis een daling van de consumptie van champignons. In Panama worden de stijgende fruitprijzen nauwlettend in de gaten gehouden. Australische telers werken samen met de overheid en retail om de gevolgen van het coronavirus aan te pakken. Tot slot is het nationale gerecht van België, frietjes, ontsnapt aan de bijna-lockdown van het land. In India voelen de bananenexporteurs in Andhra Pradesh de gevolgen van de crisis in hun portemonnee.

De Wereld Wegvervoer Organisatie heeft een uitgebreide datasheet opgesteld met beperkingen voor passagiers- of vrachtvervoer, waaronder de meeste Europese landen en Marokko.

Ui en knoflook: coronavirus treft Indonesische importen
Indonesische restaurants schrappen sommige schotels van het menu nadat de prijs van uien vertienvoudigde en meer kost dan rundvlees. Een piek in de knoflookprijzen, veroorzaakt door importproblemen vanuit China, heeft ook zijn effect op het eetpatroon. Zendingen vanuit China van goederen en versproducten stagneerden in de afgelopen maanden; de lockdown in sommige gebieden en verlengde vakanties om de virusuitbraak te beteugelen hebben de wereldwijde bevoorradingsketens flink in de war gestuurd.

Daling consumptie van Iraanse champignons
Na de verspreiding van het coronavirus in Iran is de verkoop van champignons met 45% gedaald, aldus de voorzitter van de Unie van Champignontelers. Dit brengt veel champignontelers in gevaar.

Stijgende fruitprijzen in Panama
In Panama zijn de fruitprijzen met name voor citrus, gestegen. Het aantal klanten in supermarkten is gedaald. Er is vooral vraag naar sinaasappelen, citroen, gember en mandarijn, plus de gebruikelijke boodschappen van groenten, peulvruchten en basisgranen.

Australische telers garanderen bevoorrading
De impact van het coronavirus wordt nauwlettend gevolgd en gemanaged door de Australische groenten- en fruittelers. De bedrijven die lid zijn van de AFPA werken samen met de overheid en retailers om ervoor te zorgen dat de toeleveringssystemen intact blijven, ondanks de maatregelen rondom het coronavirus, zodat versproducten beschikbaar kunnen blijven voor alle Australiërs.

België: Frietkotten gespaard van nationale coronavirus lockdown
Alle inwoners van België kunnen frites blijven eten, ondanks de bijna lockdown in het land vanwege het coronavirus. Terwijl alle Belgische cafés en restaurants gedwongen zijn om te sluiten, blijven de frietkotten open, zolang de klant de frietjes maar elders opeet.

Virus eist zware tol van bananenexport in Anantapur en Kadapa
Het coronavirus heeft de bananentelers in de districten Anantapur en Kadapa hard getroffen, omdat enkele importerende landen zoals Iran op slot zitten.

Gevolgen coronavirus voor vracht- en passagiersvervoer
De Wereld Wegvervoer Organisatie IRU heeft een uitgebreide datasheet opgesteld met beperkingen voor passagiers- of vrachtvervoer, waaronder de meeste Europese landen en Marokko.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven