Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

naar biologische oplossing wordt gezocht

Bruingemarmerde schildwants 'Halyomorpha halys' in opmars

De bruingemarmerde schildwants Halyomorpha halys is met een opmars bezig. Oorspronkelijk komt hij uit Azië, maar hij heeft zich al gevestigd in verschillende landen in Europa en Noord-Amerika. Op waarnemingen.nl is te zien dat hij al in een groot deel van Nederland is gevonden, terwijl in België de eerste vondst al uit 2017 dateert, zo deelt Koppert Biological Systems.


Bruingemarmerde schildwants Halyomorpha halys

200 plantensoorten op de menukaart
Een medewerker van Koppert die veel in Zwitserland en Oostenrijk komt, meldde aanzienlijke schade van deze schildwants in 2019 onder andere in de peren- en paprikateelt. De wants is zeer polyfaag. Er staan meer dan 200 plantensoorten op zijn menukaart, zoals ook tomaten, aubergine, kers, appel, maar ook siergewassen als rozen, buddleia, salix en ga zo maar door.

Wees alert
De bruingemarmerde schildwants zuigt, als nimf en volwassen, sap uit het blad en uit de vrucht. Dit geeft behoorlijke, vaak typische wantsenschade. In Amerika heeft deze wants 1 à 2 generaties per jaar, in Zwitserland 1 generatie. Hij overwintert als volwassen insect (vaak met meerdere exemplaren bij elkaar) en wordt in maart/april weer actief. Eitjes worden in groepen afgezet en daarna volgen 5 nimfen stadia.

Wees alert op deze nieuwe plaag, hij kan veel schade aanrichten, is voorlopig de waarschuwing. Koppert is achter de schermen op zoek naar een biologische oplossing.

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
info@koppert.com
www.koppert.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven