Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Archie Cobot het nieuwste hulpje voor de teler?

De oudere tuinders kennen waarschijnlijk de stripboeken van Archie, de man van staal nog wel. Een stripverhaal uit de jaren vijftig en zestig waarbij een goedaardige robot het gevaarlijke werk opknapte.

Gelukkig is het werk in de tuinbouw niet zo gevaarlijk als de situaties in de strip, maar een Archie zou op veel tuinbouwbedrijven een welkome gast zijn. Zeker nu het vinden van arbeidskrachten lastiger begint te worden.

Robots en Cobots
Robots en ook cobots worden steeds belangrijker in het productieproces. Een cobot is een Collaboratieve Robot. Dat betekent dat deze robot naast en met mensen kan werken. Ze zijn vooral geschikt om repeterende werkzaamheden uit te voeren. Cobots hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidsstop en instelbare veiligheidslimieten. De robotarmen kun je met de hand tegenhouden.

Werk van medewerkers overnemen
Een van de actieve bedrijven op het gebied van cobots is Olmia Robotics. Olmia Robotics is nog maar beperkt actief in de tuinbouwsector, terwijl daar veel repeterend werk te vinden is.

De directeur van Olmia Robotics, Peter van Olm, geeft aan dat er veel sectoren zijn die nu kijken naar het inzetten van cobots. In veel gevallen kan de cobot werk van medewerkers overnemen, zodat die medewerkers meer gespecialiseerde en gevarieerde werkzaamheden kunnen doen. De terugverdientijd van cobots, afhankelijk van de situatie, kan 1,5 tot 3 jaar zijn.

Olmia Robotics organiseert regelmatig bijeenkomsten voor ondernemers die cobots willen gaan inzetten in hun bedrijfsproces. In overleg met Peter van Olm is besproken om een dergelijk bedrijfsbezoek te gaan organiseren voor de tuinbouwsector om zelf te kunnen zien welke mogelijkheden een cobot biedt. Wellicht heet dan de volgende medewerker Archie Cobot.

Bron: Greenport Arnhem Nijmegen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven