In het kader van de contacten voorafgaand aan het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie (EU) in de tweede helft van 2020 hebben de Spaanse minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, Luis Planas, en zijn Duitse collega, Julia Klöckner, vorige week een vergadering gehouden waarin zij kwesties van gemeenschappelijk belang hebben besproken, zoals de onderhandelingen over het volgende GLB voor de periode 2021-2027, waarover op EU-niveau nog geen overeenstemming is bereikt.
Planas heeft zijn steun bevestigd voor een aantal van de beginselen in het document dat Spanje, Duitsland en Frankrijk afgelopen december hebben ondertekend, ten gunste van "een GLB dat opgewassen is tegen de uitdaging in kwesties als klimaatverandering en milieubescherming".
Hij heeft er ook op aangedrongen dat de verschillende landen de nodige flexibiliteit moeten hebben om dit beleid toe te passen, dat "eenvoudig genoeg" moet zijn voor de telers en de overheden. Hij zei ook dat zij verwachten dat het GLB wordt ondersteund met "substantiële financiële middelen" en dat de nationale strategische plannen en andere initiatieven in het kader van het nieuwe Europese Groene Pact ook "de uitdagingen moeten kunnen aangaan".
"De problemen in Duitsland zijn vergelijkbaar met die in Spanje," aldus Planas, waarbij hij benadrukte dat telers en veetelers "beter moeten worden ondersteund om een inkomen te krijgen dat hun bedrijven rendabel en duurzaam maakt".
Jonge mensen aanmoedigen
Geconfronteerd met de aankoop van land van grote investeerders die de prijs van land en gewassen in sommige regio's verhogen, heeft Klöckner interesse getoond in het ondersteunen van jonge mensen om hen aan te moedigen in de tuinbouwsector te blijven werken.
De Duitse minister zei dat zij "het ermee eens zijn dat er voor elke lidstaat een aantal minimumnormen op milieugebied moeten gelden", maar dat zij er ook tegen zijn "om meer verplichtingen op te leggen die producten uiteindelijk duurder maken" in het licht van de concurrentie van producten die van buiten de EU worden geïmporteerd.
Met het oog op de behoeften van een sector die te lijden heeft onder de gevolgen van de klimaatverandering, heeft Klöckner gevraagd om een "consistente" Europese begroting, omdat de situatie anders zou kunnen verslechteren.
Duitsland en Spanje, behandeling van de protesten
De afgelopen maanden heeft Duitsland te maken gehad met protesten van telers, die de straat op zijn gegaan tegen de milieumaatregelen die de autoriteiten eisen. Intussen zijn de protesten in Spanje meer gericht op het eisen van eerlijke opstartkosten die boven de productiekosten liggen.
Wat het coronavirus betreft, constateert de Duitse minister met Planas dat er "geen voedseltekorten" zijn, ondanks de enorme piek in de aankopen in de supermarkten als gevolg van het stijgende aantal besmette gevallen en de inperkingsmaatregelen die moeten worden genomen.
Bron: efeagro.com