Tomaten telen in IJsland? Jazeker! Bij Fridheimar, Knútur en Helena doen ze dat, al 25 jaar. Ze telen elke dag een ton biologische tomaten. Dichtbij hun teeltbedrijf is een warmwaterbron die ze gebruiken. Als het water binnenkomt, is het nog ongeveer 95 graden Celsius. Het water verwarmt de kas, zodat het altijd zo'n 23 tot 25 graden Celsius is.
Omdat IJsland vrij geïsoleerd, koud en donker is, zijn er niet veel problemen met ziekten of plagen. Degenen die een probleem vormen, worden bestreden met natuurlijke vijanden. De bijen die ze gebruiken voor de bestuiving worden uit Nederland geïmporteerd.
In de winter is er ongeveer 4 uur natuurlijk daglicht, in de zomer 24. In de winter staat het licht in de kas ongeveer 17 uur per dag aan. Alle energie die in IJsland wordt gebruikt is afkomstig van hernieuwbare bronnen, ofwel warm water (geothermie), ofwel koud water, via waterkrachtcentrales.
Friðheimar
IJsland