Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten telen in IJsland?

Tomaten telen in IJsland? Jazeker! Bij Fridheimar, Knútur en Helena doen ze dat, al 25 jaar. Ze telen elke dag een ton biologische tomaten. Dichtbij hun teeltbedrijf is een warmwaterbron die ze gebruiken. Als het water binnenkomt, is het nog ongeveer 95 graden Celsius. Het water verwarmt de kas, zodat het altijd zo'n 23 tot 25 graden Celsius is.

Omdat IJsland vrij geïsoleerd, koud en donker is, zijn er niet veel problemen met ziekten of plagen. Degenen die een probleem vormen, worden bestreden met natuurlijke vijanden. De bijen die ze gebruiken voor de bestuiving worden uit Nederland geïmporteerd.

In de winter is er ongeveer 4 uur natuurlijk daglicht, in de zomer 24. In de winter staat het licht in de kas ongeveer 17 uur per dag aan. Alle energie die in IJsland wordt gebruikt is afkomstig van hernieuwbare bronnen, ofwel warm water (geothermie), ofwel koud water, via waterkrachtcentrales.

Voor meer informatie:
Friðheimar
Reykholti, Bláskógabyggð
IS-806 Selfoss
IJsland
Publicatiedatum: